• Mihai Șora a transmis un mesaj după incendiul de la SJU Piatra Neamț
  • Mihai Șora: „Istoria nu are «cincinale», nici planuri, socoteli temporale, «norme» de îndeplinit
  • Mihai Șora: „Vinovăția nu se distribuie în mod egal. Cel care se ascunde în spatele unei vinovății paușale nu vrea, de fapt, decât să-și salveze funcția, prestigiul social

După incendiul de la secția ATI a Spitalului de Urgență Piatra Neamț, care a ucis 10 oameni, filozoful Mihai Șora a scris pe Facebook un mesaj în care atrage atenția că istoria se repetă.

El punctează faptul că „cei care se ascund în spatele unei vinovății paușale“ nu vrea decât „să scape de ceea ce i-ar pune în pericol funcția și prestigul: propria răspundere“.

„Zece ani de la incendiul din maternitatea Giulești. Cinci ani de la incendiul din Colectiv. Ieri – tragedia din spitalul de la Piatra Neamț“, își începe textul Mihai Șora.

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN

„Istoria nu are «cincinale», nici planuri, socoteli temporale, «norme» de îndeplinit. Istoria nu este o abstracție ciclică, un concept în jurul căruia să dezbați din zori și până-n noapte, de la apus și până se crapă de zi. Istoria este a oamenilor: ei o scriu, ei singuri fac binele sau răul, cu mintea și cu mâna lor“, scrie Mihai Șora.

Făcând referire la istorie, filozoful spune că „responsabilitate“ este cuvântul care „o structurează“.

„Vinovăția nu se distribuie în mod egal. Cel care se ascunde în spatele unei vinovății paușale nu vrea, de fapt, decât să-și salveze funcția, prestigiul social. Să scape de ceea ce i le-ar pune în pericol: propria răspundere“, a încheiat Mihai Șora.