• O metodă revoluţionară de testare pentru Covid-19 a fost creată în Statele Unite
  • Metoda este extrem de practică – dă rezultatul în jumătate de oră și nu are nevoie de specialiști care să prelucreze probele
  • Un test PCR dă rezultatul în cel puțin câteva ore

Pentru noua metodă de testare creată în SUA este nevoie de un device electronic şi un telefon mobil, pentru a avea un rezultat de precizie în jumătate de oră.

„Standardul de aur”, testul PCR, dă rezultatul în cel puţin câteva ore, atunci când există capacitate de testare mare – altfel, poate ajunge în mai multe zile.

Noua metodă este extrem de practică şi pentru că nu este nevoie de aparatură multă şi nici de specialişti care să prelucreze probele.

Funcţionează pe baza editării genetice CRISPR, iar la crearea sa a contribuit chiar autoarea acestei tehnici de modificare a ADN-ului, Jennifer Doudna, care a şi câştigat Nobelul pentru chimie pentru asta.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

În probă sunt adăugate proteine CRISPR. Oamenii de ştiinţă le dau comanda să identifice secvenţele ARN de coronavirus şi apoi le pun un sistem de alertă moleculară. Când proteina CRISPR găseşte ARN-ul Covid-ului, îl taie şi asta duce la întreruperea oricărui ARN molecular de alertă, eliberând o lumină.

Cu cât sunt mai multe secvenţe de ARN tăiate, cu atât lumina pe care o emit este mai puternică. Această lumină este detectată de camera video a telefonului, care interpretează rezultatul şi reuşeşte să spună inclusiv care este cantitatea de virus din fiecare test, ceea ce prin metoda PCR nu poate fi determinat.

Dacă va fi aprobat, testul ar putea fi util nu doar pentru virusul SARS Cov-2, ci pentru orice alt tip de virus.