Metodă revoluţionară folosită în SUA pentru a salva pacienţii critici cu Coronavirus. De ce nu este folosită şi în România?

  • Un grup de medici de la un spital din New York a descoperit că inducerea hipotermiei terapeutice poate salva pacienţii critici
  • Medicii au aplicat metoda doar pe 4 pacienţi conectaţi la ventilatoare
  • După 48 de ore de răcire a corpului până la 34, 5 grade C, toţi cei 4 pacienţi au avut un nivel ridicat de oxigen
  • Medicul Radu Ţincu de la Sp. Floreasca: Este o inducere, este aşa numita stare de hibernare pe care unele animale o au
  • Dr. Ţincu: Metoda presupune anumite riscuri, precum aritmiile cardiace

Mai mulţi medici de la un spital din New York au descoperit că inducerea hipotermiei terapeutice poate duce la deconectarea de la ventilatoare a pacienţilor aflaţi în stare critică. Au aplicat metoda reducerii temperaturii corpului  pe 4 pacienţi conectaţi la ventilatoare. După 48 de ore în care temperatura lor a fost de numi 34, 5 grade C, toţi 4 au avut un nivel ridicat de oxigen iar doi au fost scoşi de pe aparate. 

Practic această nouă stare îi ajută pe aceşti pacienţi să aibă o rată metabolică scăzută, fapt care împiedică organismul să folosească multă energie.

Medicii noştri cunosc această tehnică. O folosesc pentru chirurgia cardiovasculară de exemplu, când scad temperatura corpului pentru a proteja creierul în timpul intervenţiilor pe cord deschis. Nu este exclus să fie folosită şi în România pe viitor, însă mai este nevoie de studii pe mai mulţi pacienţi. Cert este că specialiştii americani văd potenţialul imens al acestei metode şi  o vor folosi tot mai mult în viitorul apropiat. 

Trebuie să ştii că metoda nu este lipsită de riscuri.

”Scăderea ratei metabolice înseamnă o scădere a emisiilor de carbon şi o scădere a producţiei de acizi. În cazul pacienţilor cu coronavirus care au şi hipertermie, deci o temperatură ridicată, această rată metabolică se accelerează. Este o inducere, aşa numita stare de hibernare pe care anumite animale o au, tocmai pentru reducerea acestei rate metabolice. Există riscuri ale acestei răciri a organismului, în primul rând există riscul de a dezvolta anumite aritmii cardiace, pentru că tot orgnismul este supus la o temperatură scăzută, există riscul de a dezvolta anumite dezechilibre electrolitice. Metoda răcirii pacienţilor cu coronavirus nu va reprezenta niciodată o metodă de tratament, este mai degrabă o metodă salvatoare, care, dacă va fi implementată la scară largă va fi doar pentru pacienţii care sunt în stare gravă, cu prognostic rezervat”, a declarat Radu Ţincu, medic specialist ATI Toxicologie Floreasca.