- Ciucă și Ciolacu au fost huiduiți la ceremonia de la Iași. Marcel Ciolacu nu a fost deranjat de huiduielile evenimentului de la Iași.
- Autoritățile au creat o zonă tampon formată din jandarmi.
- Anul trecut, George Simion a fost stropit pe față cu cerneală.
România a sărbătorit azi Ziua Unirii Principatelor – politicienii cu manifestările, poporul cu mini-vacanța, dar și cu protestele.
La Iași, premierul și viitorul premier, Ciucă și Ciolacu, au fost fluierați și huiduiți, alături de restul clasei politice care a participat la ceremonie. Scandările preferate au fost: „Trădătorii”, „Hoții”, „La pușcărie!” și „PNL și PSD, aceeaşi mizerie” .
Protestatarii s-au împărțit pe grupuri, fiecare cu zona lui – protestatarii tradiționali de Iași, care, spune presa locală, ies în stradă indiferent de ocazie, asociațiile care militează pentru autostrăzi și grupul de protestatari AUR. Marcel Ciolacu, liderul PSD, nu s-a arătat deranjat de huiduieli și le-a spus celor din piață că „el chiar îi iubește” .
Ca să nu se mai repete incidentele de anul trecut, când parlamentarul George Simion a fost stropit pe față cu cerneală, autoritățile și-au luat măsuri de siguranță – au pus garduri și au creat o zonă tampon de jandarmi între ei și oamenii din popor.
A fost și primul an în care autoritățile prezente la Iași nu s-au mai prins în horă – imediat ce și-au terminat discursurile din Piața Unirii, s-au îndreptat grăbiți către mormântul lui Cuza. Discursul lui Ciucă ne-a amintit și de epoca lui Ceaușescu.
Politicienii s-au unit în schimb la hore cu românii la Constanța, Bistrița, Alba Iulia, Buzău sau Arad.
La Constanța au făcut horă și pe plajă – cei mai curajoși au intrat cu steagul și în mare. La Sibiu, PSD-iștii au lansat un atac asupra liberalilor: „au sărbătorit Mica Unire cu 6 zile mai devreme, ca să plece în mini-vacanțe!”.
La Târgu Ocna, dacă tot au avut liber de la școală, elevii au fost scoși în stradă să care un drapel lung de 100 de metri.
În sfârșit, la 164 de ani de la Mica Unire, provinciile au șanse să se unească și prin autostradă. Constructorul român UMB speră ca în 2025 să termine Autostrada Moldovei, de la Buzău la Pașcani, chiar înainte de termenul limită din PNRR, care este 2026.