- Barnier a prevăzut o mai strictă verificare a concediilor medicale care au explodat în ultimii ani și au făcut o gaură enormă în bugetul asigurărilor sociale.
- Michel Barnier, noul premier, este amenințat cu o moțiune de cenzură care, dacă este votată de opoziții reunite, are toate șansele să treacă.
- Lidera RN spune că bugetul trebuie construit în așa fel încât puterea de cumpărare a francezilor să nu fie afectată.
Criza politică amenință din nou Parisul. Michel Barnier, noul premier, este amenințat cu o moțiune de cenzură care, dacă este votată de opoziții reunite, are toate șansele să treacă. Amenințarea vine pe dezbaterile privind bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale. Opoziția folosește prilejul pentru a cere, în cazul în care guvernul vă fi cenzurat, și demisia lui Emmanuel Macron.
Advertisment
Unde s-a blocat bugetul francez
Michel Barnier trebuia să găsească pentru acest buget 60 de miliarde de euro și a promis să o facă din economii și nu din creșteri de taxe. Or, s-a întâmplat exact invers. Reducerile bugetare prevăzute la colectivitățile locale sau prin înghețarea pensiilor timp de 6 luni au ridicat o adevărată maree de proteste. Ideile au fost abandonate.
Tot la capitolul reducerea cheltuielilor, Barnier a prevăzut o mai strictă verificare a concediilor medicale care au explodat în ultimii ani și au făcut o gaură enormă în bugetul asigurărilor sociale. Nici aici nu s-a prea avansat. Premierul a fost nevoit să recurgă la o creștere temporară de taxe, atât la întreprinderi cât și la particularii mai înstăriți.
Recomandări
Bugetul se dezbate de câteva săptămâni în Parlament și a fost de fapt detricotat de diferitele amendamente, în cele doua Camere. În aceste condiții, propunerile de cheltuieli suplimentare nefiind însoțite de soluții de finanțare, Barnier ar putea recurge la celebrul articol 49.3 din Constituție, adică asumarea răspunderii.
Barnier nu a reușit să împace diferitele interese din Parlament
Barnier, care a negociat Brexitul, este reputat drept un foarte bun negociator. S-a întâlnit cu toată lumea, dar terenul de înțelegere pare minat. Ultima care a trecut pragul la Matignon este Marine Le Pen, de care depinde, de fapt, supraviețuirea guvernului. Or, amenințată cu o sentință de ineligibilitate în procesul sau cu Parlamentul European, Marine Le Pen ar prefera niste alegeri anticipate, inclusiv prezidențiale, care ar pune-o la adăpost în cazul victoriei.
Lidera RN spune că bugetul trebuie construit în așa fel încât puterea de cumpărare a francezilor să nu fie afectată. Pentru moment, Barnier a renunțat la taxa pe electricitate, dar într-o intervenție la FT1 a mărturisit că, după ce a lăsat parlamentarii să dezbată, în fața impasului vă fi nevoit să recurgă la asumarea răspunderii, care va fi urmată de o moțiune de cenzură.
Citește și
- Notre-Dame se va redeschide la cinci ani după incendiu. Cum va marca președintele Macron acest eveniment
- Vrei să mergi la schi? În weekend ninge la munte și în 16 județe
- „Europa se află în război real cu Rusia”. Ce declarații face fostul șef al MI6
Partenerii noștri