• Parlamentul avea în plan să adopte o nouă lege pentru a înăspri restricțiile pentru nevaccinați.
  • Mii de persoane au participat la aceste proteste în Franța.
  • În Paris, protestul a fost început de Florian Philippot.

Oamenii au ieșit în stradă în Franța, în Paris, în timp ce se așteaptă ca Parlamentul să adopte un proiect de lege care înăsprește restricțiile pentru cei care nu sunt vaccinați. Protestatarii au ieșit în stradă în orașele din Franța pentru a respinge o lege care ar urma să implementeze restricții mai stricte pentru persoanele care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19, în timp ce Parlamentul continuă să dezbată proiectul de lege.

Mii de persoane au participat sâmbătă la demonstrații, la care au participat grupuri politice diferite. În capitala Paris, unde cea mai mare adunare a pornit de lângă Turnul Eiffel din Franța, protestul a fost convocat de candidatul prezidențial anti-UE Florian Philippot. Alte proteste au amintit de mișcarea „vestelor galbene” din 2018-19 împotriva reformelor economice planificate de președintele Emmanuel Macron, iar în marile orașe, printre care Bordeaux, Toulouse și Lille, au avut loc alte adunări.

Oamenii din mulțime au scandat „nu vaccinului” sau „libertate pentru Djokovic”, profitând de cazul lui Novak Djokovic, numărul unu mondial în tenisul masculin, care se lupta cu guvernul australian pentru a concura nevaccinat la turneul de Grand Slam Australian Open.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Novak este un fel de purtător al nostru de drapel în acest moment”, a declarat manifestantul Pascal pentru agenția de presă AFP din Bordeaux.

El mărșăluia alături de părinți cu copii la un club de tenis din acest oraș din vestul țării, unde, potrivit acestuia, antrenorul riscă să-și piardă locul de muncă pentru că refuză vaccinarea. La Paris, manifestanții purtau steaguri franceze și regionale, cu pancarte purtând mesaje precum „nu virusul este cel pe care vor să îl controleze, ci tu”.

Două manifestante, Laurence și Claire, au declarat că au fost vaccinate, dar că sunt împotriva permisului pentru adolescenți, nu vedem de ce sunt vaccinați pentru că nu sunt în pericol. În timp ce oficialii nu au publicat o estimare a participării la nivel național până la sfârșitul după-amiezii, poliția sau autoritățile locale au numărat aproximativ 1.000 de persoane în Lyon, Nantes, Bordeaux și Marsilia.

Demonstranții din Franța sperau să îi depășească pe cei 105.000 care au ieșit în stradă la sfârșitul săptămânii trecute, unii probabil mobilizați de declarația lui Macron într-un interviu acordat unui ziar că vrea să îi „scoată din sărite” pe cei nevaccinați cu noi restricții până când aceștia vor accepta o injecție cu coronavirus.

Deputații din Adunarea Națională au aprobat proiectul de lege de trecere a vaccinului la camera superioară în primele ore ale zilei de sâmbătă. Este probabil ca Senatul să o adopte în cele din urmă duminică, după un du-te-vino între cele două camere cu privire la întrebări precum vârsta minimă pentru permisul de trecere și dacă proprietarii ar trebui să fie împuterniciți să verifice identitatea clienților.