Mii de persoane din comunitatea LGBT au ieșit la parade în marile orașe ale Europei

  • Mii de persoane LGBT au ieșit la parade în Berlin și Paris
  • Ungaria a promulgat legea împotriva promovării homosexualității printre minori
  • UEFA nu a permis ca Allianz Arena să lumineze în culorile LGBT la EURO 2020

Viktor Orban, premierul Ungariei a plecat șifonat de la summitul Uniunii Europene de vineri. Asta pentru că recent, Ungaria a interzis prin lege difuzarea oricărui tip de conținut care promovează comunitatea LGBT în școli sau spațiul public. Oficialii nu au ezitat să îl atace pe premier. Printre ei se află președintele francez Emmanul Macron, premierul Letoniei și un comisar european.

„Astăzi am ales prin vot democratic lideri susținuți de oamenii lor care sunt capabili să ia decizii care contravin cu valorile fundamentale ale Europei”, a spus Emmanuel Macron, președintele Franței.

„Legea Ungariei reprezintă o violare clară a valorilor fundamentale”, a spus Didier Reynderes, comisar european.

„Dacă tu crezi cu adevărat în Dumnezeu, trebuie să fii tolerant”, susține și Artus Krišjānis Kariņš, prim-ministru al Letoniei.

Și opoziția critică legea promulgată de Viktor Orban. Totodată, presa internațională scrie că președintele are interesele lui. Între timp, reprezentanți LGBT au ieșit pe străzile Europei la paradele Pride. În Berlin, membrii comunității nu au ezitat să mai arunce câte o săgeată și către Angela Merkel.

„Ce e atât de remarcabil la discuția de la UEFA este că a dus problema și în alte cercuri, mai exact în cercurile politice. Faptul că Angela Merkel a vorbit pentru prima dată despre legislație în Ungaria și a zis că e inacceptabilă. Dacă nu era situația de la UEFA, nu ar fi vorbit niciodată despre ea”, a spus „Kaey”, reprezentant LGBT.

Și la Paris au ieșit cu miile în stradă. Chiar dacă nu sunt afectați direct de situația din Ungaria, francezii au spus că le-ar plăcea ca membrii LGBT din toată lumea să se poată exprima mai ușor și liber.

„Nu mi-aș dori să fiu în pielea niciunei persoane LGBT din Ungaria în acest moment. Nu e la fel de ușor ca în Franța, noi suntem norocoși aici. E destul de trist ce li se întâmplă oamenilor de acolo și sper ca lucrurile să se îmbunătățească pentru ei curând”, a spus Yohann Le Calvez.

Și în Italia, mii de oameni s-au adunat la parada Pride. Acolo, urmează să fie promulgată o lege care protejează persoanele LGBT și îi pedepsește pe cei care îi critică.

„De patru ori am fost victima violenței. Am depus plângeri, însă nu s-a întâmplat nimic. În fiecare zi oamenii fac mișto de mine. Nu îmi pasă. Nu mai vreau să depun plângeri, însă imediat ce această lege va fi aprobată, pot spune că pot să scap de o pietricică din pantof”, susține La Divina.