Mii de persoane protestează la Viena după victoria extremei drepte în alegerile din Austria

People attend a protest against Freedom Party (FPO) after general elections in Vienna, Austria, October 3, 2024. REUTERS/Lisa Leutner

Mii de protestatari au mărșăluit joi la Viena pentru a îndemna partidele politice austriece, în special conservatorii aflați la putere, să nu intre la guvernare cu Partidul Libertății (FPO), de extremă dreapta, după ce acesta a câștigat duminică alegerile generale pentru prima dată, conform Reuters.

FPO s-a clasat pe primul loc, cu 29% din voturi, într-o victorie istorică pentru partidul eurosceptic, favorabil Rusiei, fondat în anii 1950 sub conducerea unui lider care a fost ofițer SS și deputat nazist.

Presiune asupra partidelor tradiționale

Protestul de la Viena a avut ca scop principal transmiterea unui mesaj clar către celelalte partide politice, în special către conservatorii aflați la putere, de a nu forma o alianță guvernamentală cu extrema dreaptă, FPO.

Manifestanții și-au exprimat îngrijorarea față de orientarea eurosceptică și pro-rusă a partidului, considerând că o astfel de coaliție ar putea periclita valorile democratice și poziția Austriei în Uniunea Europeană.

Doar conservatorul Partid al Poporului (OVP) a lăsat ușa deschisă pentru o alianță, deși nu în cazul în care liderul FPO, Herbert Kickl, ar face parte din guvern, ceea ce FPO insistă că va fi.

Vrem să spunem clar acum, preventiv: Dragă OVP, te rog să nu mai închei acest pact”, a declarat unul dintre organizatorii protestului, Marty Huber, pentru Puls 24 TV, în timp ce o mulțime numeroasă se aduna în fața Universității din Viena fluturând steaguri curcubeu și bannere cu sloganuri precum „Protejați democrația”.

Huber se referea la faptul că OVP a fost deja de două ori în guvern cu FPO, dar de fiecare dată cu FPO ca partener junior.

Marșul urma să se încheie în fața parlamentului, mai departe pe șoseaua de centură interioară a capitalei.

Exit mobile version