Mii de spanioli au ieșit în stradă pentru a cere demisia autorităţilor, după inundaţiile care au ucis 220 de persoane

Mii de oameni au protestat în Valencia şi în alte oraşe faţă de modul în care autorităţile au gestionat inundaţiile devastatoare de la sfârşitul lunii trecute, soldate cu peste 220 de morţi, cel mai grav bilanţ din acest secol.  

La aproape o săptămână de la izbucnirea furiei din Paiporta împotriva premierului Pedro Sánchez, a şefului executivului regional Carlos Mazón şi a suveranilor Felipe al VI-lea şi Letizia, manifestaţii la care au participat mii de persoane au avut loc sâmbătă seara la Valencia şi în alte oraşe spaniole.

Bilanțul inundațiilor a ajuns la 220 de morți, dintre care 212 doar în regiunea Valencia. La 11 zile de la tragedia provocată de ploile torențiale record, care au generat un val „asemănător unui tsunami”, străzile sunt încă acoperite de noroi și moloz, iar mii de oameni au rămas fără case.

Organizatorii mitingului de la Valencia au mărşăluit pentru a cere demisia lui Carlos Mazón, care se află în centrul furiei celor afectaţi de catastrofă şi care, duminică, la Paiporta, a fost, alături de şeful guvernului şi de rege, ţinta insultelor şi împroşcării cu noroi, imagini inedite care au ilustrat exasperarea din zonele devastate.

Printre acuzaţiile aduse de cei afectaţi se numără faptul că populaţia nu a fost alertată prin intermediul telefoanelor mobile decât seara, când multe zone erau deja inundate. Principalul responsabil pentru situaţii de urgenţă din regiune, Salomé Pradas, a recunoscut joi că nu ştia de existenţa acestui sistem de alertă, înainte de a-şi retracta declaraţia.

De asemenea, şeful executivului regional Carlos Mazon este acuzat că a lipsit timp de mai multe ore în timp ce începuse deja să plouă, iar comitetul de urgenţă se reunise. Carlos Mazón s-a apărat spunând că lua parte la „un prânz de lucru” într-un restaurant din Valencia împreună cu un jurnalist, potrivit presei spaniole.

Exit mobile version