• Câteva mii de susţinători ai partidelor de opoziţie au ieşit în stradă în Podgorica, Capitala Muntenegrului.
  • O coaliţie formată din trei grupări de opoziţie a declarat că a obţinut suficiente voturi pentru a forma următorul Guvern.
  • Aceasta este libertatea. Muntenegru a experimentat libertatea după 32 de ani, spune unul dintre manifestanţi.

Câteva mii de susţinători ai partidelor de opoziţie din Muntenegru au ieşit luni în stradă pentru a sărbători, pretinzând o victorie electorală asupra partidului pro-occidental care a condus ţara în ultimii 30 de ani.

La scrutinul de duminică, Partidul Democrat al Socialiştilor de la guvernare a câştigat cele mai multe voturi, aproximativ 35%, conform rezultatelor oficiale preliminare.

libertate Muntenegru
Foto: Aleph News

Cu toate acestea, o coaliţie formată din trei grupări de opoziţie a declarat că a obţinut suficiente voturi pentru a forma următorul Guvern.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Au urmat alte două grupuri de opoziţie, cu aproximativ 12% şi 5%. Împreună, toate aceste formaţiuni ar avea 41 din cele 81 de locuri din Parlamentul de la Podgorica, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a aproape 90% din voturi.

„Sărbătorim victoria asupra unui regim criminal”

„Aceasta este libertatea. Muntenegru a experimentat libertatea după 32 de ani”, a mărturisit Zdravko Popovic, localnic.

„Am venit aici pentru a sărbători această victorie istorică a oamenilor din Muntenegru asupra unui regim criminal”, spune Zorica Dragojlovic, localnică.

Muntenegru s-a despărţit de Serbia printr-un referendum, în 2006, şi s-a îndepărtat de Belgrad şi de aliatul său ortodox Rusia, urmând un traseu pro-occidental şi aderând la NATO în 2017.