• Pfizer Inc a anunțat luni că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 are o eficiență de peste 90%.
  • Este o victorie majoră în lupta împotriva unei pandemii care a ucis peste un milion de oameni și a afectat economia lumii.

Nici nu a apărut bine informația pe piață că a și provocat un scandal politic.
Mike Pence, actualul vicepreședinte american, s-a grăbit să laude compania Pfizer și a spus că aceasta a intrat într-un parteneriat public-privat pus la cale de Donald Trump.

La fel de repede a apărut și reacția gigantului farmaceutic: ”Nu am luat niciun fond federal pentru cercetarea și dezvoltarea vaccinului”

Pfizer și partenerul german BioNTech SE sunt primii producători de medicamente care anunță un succes dintr-un studiu clinic la scară largă al unui vaccin coronavirus. Companiile au declarat că nu au găsit până acum probleme serioase de securitate și se așteaptă să solicite autorizația SUA luna aceasta pentru utilizarea de urgență a vaccinului.

Dacă vaccinul este autorizat, numărul de doze va fi inițial limitat și rămân multe întrebări, inclusiv pentru cât timp va oferi protecție.

Cu toate acestea, anunțul oferă speranță că și alte vaccinuri COVID-19 în curs de dezvoltare se pot dovedi eficiente.

Pfizer va solicita o autorizație din partea autorităților americane pentru utilizarea de urgență a vaccinului pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 85 de ani. Pentru a face acest lucru, va avea nevoie de două luni de date privind securitatea de la aproximativ jumătate din cei 44.000 de participanți la studiu.

Acțiunile Pfizer au crescut cu 6% mai mari în New York, în timp ce acțiunile BioNTech au crescut cu 18%.

Și acțiunile altor dezvoltatori de vaccinuri COVID-19 care se află în etapa finală a testării au reacționat, de asemenea, cu AstraZeneca în creștere cu 0,5% în Londra, în timp ce Johnson & Johnson a câștigat 2,6% iar Moderna a scăzut cu 1,8% înaintea deschiderii pieței americane.

Pfizer și BioNTech au un contract în valoare de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru livrarea a 100 de milioane de doze de vaccin începând din acest an. De asemenea, companiile au ajuns la acorduri de aprovizionare cu Uniunea Europeană, Regatul Unit, Canada și Japonia.

Pentru a economisi timp, companiile au început să producă vaccinul înainte de a ști dacă va fi eficient. Acum se așteaptă să producă până la 50 de milioane de doze, suficient pentru a proteja 25 de milioane de oameni în acest an.

Pfizer a declarat că se așteaptă să producă până la 1,3 miliarde de doze de vaccin în 2021.