Mike Pompeo anulează călătoria în Europa, după ce oficiali europeni au refuzat să se întâlnească cu el: „Piroman politic”

Mike Pompeo Sursa foto: Profimedia
  • Secretarul de stat anulează călătoria în Europa după ce oficialii europeni au criticat în mod public rolul lui Trump în evenimentele de la Capitoliu
  • Ministrul de Externe din Luxemburg l-a numit pe Trump „piroman politic”
  • Pompeo a anulat întâlnirea sub pretextul că trebuie să se concentreze asupra tranziției de la Casa Albă

Mike Pompeo, a anulat ultima călătorie în afara Americii în funcția de secretar de stat în ultimul minut, după ce oficialii europeni au criticat public rolul lui Donald Trump în evenimentele violente de săptămâna trecută de la Capitoliu, relatează The Guardian.

Motivul oficial pentru anularea călătoriei, inițial către Bruxelles și Luxemburg, a fost necesitatea coordonării cu o echipă de tranziție la noua administrație Biden.

Călătoria a fost anulată luni după ce ministrul de Externe din Luxemburg, Jean Asselborn l-a numit pe Trump „criminal” pentru incitare la violență. Asselborn l-a descris pe președintele SUA la un post de radio ca fiind un „piroman politic care trebuie adus în fața unei instanțe”. Reuters și Fox News au citat surse diplomatice spunând că Luxemburgul a fost cel care a anulat întâlnirea.

Pompeo urma să se întâlnească, de asemenea cu vicepremierul belgian și ministrul de Externe, Sophie Wilmes. Ministrul de Externe a scris pe Twitter în timpul atacului de la Washington că: „Aceste imagini sunt șocante, pentru că ne-au afectat idealurile democratice”.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care trebuia să ia cina cu Pompeo, a descris scenele de la Washington ca fiind „șocante” și a declarat: „Rezultatul acestor alegeri democratice trebuie respectat”. Un purtător de cuvânt al NATO a confirmat că Pompeo a anulat întâlnirea, motivând necesitatea de a se concentra asupra tranziției de la Casa Albă.

Reuters a informat că oficialii UE au refuzat să se întâlnească cu Pompeo în ultima sa călătorie. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al UE a negat că ar fi existat vreun plan sau cerere de întâlniri cu liderii UE.