• Cel puțin patru milioane de persoane din sudul Japoniei au primit ordin de evacuare în timp ce un taifun puternic se abate asupra regiunii, aducând vânturi puternice și ploi abundente care au provocat pene de curent și au paralizat transportul terestru și aerian.
  • Mega taifunul se află în apropierea insulei sudice Yakushima, cu vânturi maxime la suprafață de 162 km/h, în timp ce se îndreaptă încet spre nord către Kyushu, a treia insulă ca mărime și cea mai sudică a țării, unde ar putea ajunge mai târziu în cursul zilei, a anunțat duminică Agenția meteorologică japoneză.
  • Nanmadol este prognozat să se întoarcă spre est și să ajungă la Tokyo marți.

Cel puțin patru milioane de persoane din sudul Japoniei au primit ordin de evacuare în timp ce un taifun puternic se abate asupra regiunii, aducând vânturi puternice și ploi abundente care au provocat pene de curent și au paralizat transportul terestru și aerian.

Mega taifunul se află în apropierea insulei sudice Yakushima, cu vânturi maxime la suprafață de 162 km/h, în timp ce se îndreaptă încet spre nord către Kyushu, a treia insulă ca mărime și cea mai sudică a țării, unde ar putea ajunge mai târziu în cursul zilei, a anunțat duminică Agenția meteorologică japoneză. Nanmadol este prognozat să se întoarcă spre est și să ajungă la Tokyo marți.

Radiodifuzorul NHK a declarat că autoritățile locale au ordonat evacuarea a patru milioane de persoane care locuiesc în Kyushu, în condițiile în care JMA a prezis că insula ar putea fi lovită de până la 500 mm de ploaie și rafale de vânt de până la 250 km/h.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

De asemenea, agenția i-a avertizat pe locuitorii din zona afectată de inundații, alunecări de teren, precum și de niveluri fără precedent de vânturi și valuri puternice și i-a îndemnat să evacueze din timp. Autoritățile locale nu au raportat până în prezent pagube majore sau răniți.

În prefectura Kagoshima, greu încercată, peste 9.000 de locuitori s-au adăpostit duminică în centrele de evacuare. În prefectura învecinată Miyazaki, alte 4.700 de persoane au fost evacuate. Kyushu Electric Power Co a declarat că peste 93.000 de locuințe din întreaga insulă au rămas duminică fără electricitate din cauza pagubelor produse la liniile și instalațiile electrice.

Imaginile difuzate de televiziunea NHK au arătat o sală de pinball cu o parte din peretele de sticlă spulberat de rafalele de vânt din orașul Kanoya din Kagoshima. Sute de zboruri interne în și dinspre regiune au fost anulate, iar alte zboruri sunt planificate să fie blocate la sol în vestul Japoniei până marți, în timp ce taifunul se îndreaptă spre nord-est, potrivit Japan Airlines și All Nippon Airways.

Transportul public, inclusiv trenurile și autobuzele, în Kagoshima și Miyazaki a fost suspendat pe tot parcursul zilei de duminică. Operatorii feroviari au declarat că trenurile de tip raid din Kyushu au fost suspendate.

Furtuna este prognozată să se îndrepte spre est și să treacă peste insula principală a Japoniei, Honshu, la începutul săptămânii viitoare, înainte de a se îndepărta de mare până miercuri.