Milionarii sunt taxați suplimentar în SUA. Câți bani s-ar strânge la bugetul de stat dacă bogații României ar fi supraimpozitați

  • SUA doresc să impoziteze bogaţii care au avere de peste 1 miliard dolari cu 3%
  • Cei care au între 50 milioane şi un miliard de dolari ar fi taxaţi cu 2%

Încă o soluție prin care Guvernul Câțu poate aduce bani la buget. Inspirație de la americani: ideologii de stânga ai lui Biden, Bernie Sanders și Elizabeth Waren propun ca bogații să fie supraimpozitați.

Primii pe listă sunt miliardarii, ei vor fi taxați cu 3% pe an, din suma care depășește un miliard de dolari. Vor fi taxate cu 2% gospodăriile, dar și trusturile cu valoare între 50 de milioane și un miliard. Dacă proiectul va fi validat, s-ar strânge 3.000 de miliarde de dolari în bugetul SUA, în urmatorii zece ani.

Dacă în România s-ar aplica o lege de acest gen, am avea peste 180 de milioane de dolari impozit estimat pe an. În topul celor mai bogaţi români se regăsesc frații Dragoş şi Adrian Pavăl de la Dedeman, Ion Ţiriac sau Zoltan Teszari.

Printre românii bogați se mai află Daniel Dines, de la UiPath și Anastasia Soare, dar ei au afaceri în Statele Unite.

Doar 61 de romani au averi peste 50 de milioane de dolari. Dintre ei doar doi au peste 500 de milioane de dolari, iar alți 22 au averi între 100 și 500 de milioane de dolari.