• Schimbările structurale majore anunţate în armata rusă arată intenţia conducerii de a se pregăti pentru o confruntare de lungă durată în Ucraina, a raportat Ministerul britanic al Apărării.
  • Şoigu a anunţat, de asemenea, că intenţionează să formeze două corpuri de armată în apropierea graniţei cu Finlanda.
  • Un raport al serviciilor de informaţii militare ucrainene arată că Rusia intenţionează să construiască o armată de două milioane de soldaţi prin valuri consecutive de mobilizare.

Schimbările structurale majore anunţate în armata rusă arată intenţia conducerii de a se pregăti pentru o confruntare de lungă durată în Ucraina, a raportat Ministerul britanic al Apărării, duminică.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat zilele trecute că schimbările urmează să fie implementate între 2023 şi 2026, inclusiv o creştere a numărului de soldaţi, cifra anunţată fiind d 1,5 milioane de militari.

„Planurile lui Shoigu semnalează faptul că, foarte probabil, conducerea rusă evaluează că o ameninţare militară convenţională sporită va dăinui timp de mulţi ani după actualul război din Ucraina. Cu toate acestea, este foarte probabil ca Rusia să aibă greutăţi în asigurarea personalului şi echipamentelor”, a scris pe Twitter Ministerul britanic al Apărării.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Măsura echivalează cu o „creştere de 11% a personalului militar pe lângă extinderea anunţată anterior la 1,35 milioane de oameni”, a mai precizat ministerul. Rusia a mobilizat 300.000 de soldaţi în septembrie şi octombrie pentru a-i trimite în Ucraina şi încă 200.000 în cadrul ciclului său obişnuit de recrutare în noiembrie. Serviciile de informaţii militare ucrainene au raportat anterior că Rusia intenţionează să lanseze un nou val de mobilizare de 500.000 de recruţi pentru războiul împotriva Ucrainei.

Şoigu a anunţat, de asemenea, că intenţionează să formeze două corpuri de armată în apropierea graniţei cu Finlanda, ca o revenire parţială la organizarea forţelor din epoca sovietică în vestul Rusiei. Un raport al serviciilor de informaţii militare ucrainene din 13 ianuarie arată că Rusia intenţionează să construiască o armată de două milioane de soldaţi prin valuri consecutive de mobilizare.

La începutul lunii decembrie, Vladimir Putin a negat că Rusia plănuieşte o nouă mobilizare, spunând că nu vede niciun motiv pentru o nouă rundă de recrutare. Dar, potrivit unor rapoarte recente, Kremlinul a continuat mobilizarea în mod ascuns.