Ministerul Dezvoltării anunță că a găsit o soluție cu privire la creșterea galopantă a preţurilor la materialele de construcţii

Trei muncitori ai unei societati de constructii, muncesc, miercuri 21 septembrie, la consolidarea unei cladiri afectate de cutremure, in centrul Bucurestiului, zona cu cele mai multe cladiri cu grad mare de pericol de prabusire. Foto: Hepta
  • Ministerul Dezvoltării susţine că a găsit o soluţie pentru problemele cauzate de creşterea preţurilor materialelor de construcţii.
  • Un proiect a fost analizat în şedinţa de Guvern de miercuri, iar documentul ar putea fi aprobat în viitoarele întâlniri ale executivului.

Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării susţin că au găsit o soluţie pe termen lung pentru rezolvarea problemelor provocate de creşterea preţurilor internaţionale ale tuturor materialelor de construcţii.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, spune că România poate fi între primele ţări din Uniunea Europeană care implementează un proiect în acest sens.

Demnitarul mai declară că proiectul este realizat conform datelor oficiale publicate periodic de Institutul Naţional de Statistică şi propune „o soluţie privind modificarea preţurilor materialelor de construcţii, în mod dinamic, inclusiv o eventuală micşorare a acestor preţuri”.

Ministrul Dezvoltării a explicat în ce constă soluţia analizată de guvernanţi.

„După intrarea în vigoare a noilor prevederi, executanţii construcţiilor cu finanţare publică pot cere primăriilor încheierea unui act adiţional la contract, pe baza căruia facturile pot include, în locul preţului materialelor de construcţii stabilite în contractul iniţial, preţuri care iau în calcul statisticile oficiale ale INS. Dacă astfel apar costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanţare naţională, autorităţile locale pot depune cereri la Ministerul Dezvoltării pentru acoperirea acestora”, a explicat Cseke Attila.

Dacă va fi aprobat de Guvern, actul normativ va intra în vigoare la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.