În şedinţa de Guvern de vineri a fost adoptat proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021. Bugetul Ministerului Educaţiei înregistrează o creştere de finanţare a domeniului învăţământ, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei, anunţă reprezentanţii instituţiei.

Cei de la Ministerul Educaţiei spun că majorarea este înregistrată în condiţiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum „vouchere de vacanţă, plata diferenţelor salariale sau alocările de la fondul de rezervă”. Finanţarea acestui sector creşte cu 6% în comparaţie cu anul precedent.

„Acţiunea învăţământ (total finanţare educaţie) înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creştere cu 6% faţă de 2020 (creştere cu 2,24 miliarde lei). Cele mai relevante creşteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanţării pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei). De asemenea, o creştere substanţială înregistrează finanţarea de bază a unităţilor de învătământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale şi pregătirii profesionale (creştere de 26%, de la 1,259 miliarde lei la 1,585 miliarde lei)”, anunţă Ministerul Educaţiei.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Reprezentanţii instituţiei susţin că bugetul din 2021 este cel mai mare, în valoare absolută, din ultimii 30 de ani.

„Deşi subdimensionat în raport cu necesarul de resurse în educaţie, se constată totuşi că anii 2020 şi 2021 au beneficiat de un maximum de finanţare a învăţământului românesc din ultimii 10 ani, atât în valoare absolută, cât şi procentual, raportat la PIB. Precizăm faptul că acestui buget alocat învăţământului (cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani), urmează să i se adauge finanţarea care va fi obţinută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru reforma educaţiei”, au precizat reprezentanţii Ministerului Educaţiei.