- Primarii ar putea propune demiterea unor directori școlari.
- Inspectoratele școlare decid dacă un director școlar e demis sau nu.
- Elevii din România nu mai au voie deloc cu telefonul la școală.
- Dacă un elev e prins cu telefonul la școală poate să-l ia la finalul zilei.
- Elevii pot veni cu telefonul la școală doar la solicitarea profesorilor.
Un proiect de lege pus în dezbatere de Ministerul Educației spune că directorii de școli pot să fie demiși de către Consiliul Local sau de către Primărie care evaluează în fiecare an managementul școlilor. Dacă proiectul devine lege, atunci primarii pot să propună ca un director să fie demis chiar de anul acesta. Decizia finală o iau consiliile inspectoratelor școlare județene, care trebuie să hotărască dacă directorul va fi dat afară. Ca să ajungi director de școală în România trebuie să treci de un concurs.
Cum poate fi demis un director de școală, începând cu anul școlar 2024-2025
„Directorul unităţii de învăţământ de stat, numit în urma concursului naţional, poate fi eliberat din funcţie:
a) la propunerea motivată a inspectorului școlar general al ISJ/ISMB, cu avizul consiliului de administraţie al ISJ/ISMB;
b) la propunerea motivată a 2/3 dintre membrii consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ, urmată de un raport de evaluare a activității directorului, realizat de către o comisie constituită la nivelul ISJ/ISMB, decizia finală aparținând consiliului de administrație al inspectoratului școlar;
În condițiile în care ISJ este un organism politic, iar primarul cere acestuia demiterea unui director, politizarea conducerilor școlilor este una și mai amplă.
Până își dă seama ministerul dacă legea asta e bună sau nu, a început oficial programul „fără telefoane în școală”. Elevii nu mai au voie să folosească telefonul la școală, doar dacă le dă voie un profesor. Rămâne o singura dilemă – au sau nu voie elevii cu telefoanele în pauză? Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, nu știe nici el. După ce a zis că elevii NU au voie cu telefoanele nici în pauză, acum a declarat că statutul elevului le permite asta. Cei care sunt prinși cu telefonul deschis, rămân fără el până când se termină orele.