• Ministerul Familiei anunţă înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului.
  • Acesta costă nouă milioane de euro.
  • Ministrul Gabriela Firea a anunţat că specialiştii lucrează la Legea separării copilului de familie prin care va fi înfiinţată baza de date.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunţă înfiinţarea Observatorului Naţional al Copilului. Este vorba despre un sistem care costă aproximativ 9 milioane de euro şi care va centraliza datele privind copiii aflaţi în situaţii de risc şi familiile vulnerabile din România.

Ministrul Gabriela Firea a anunţat că specialiştii lucrează la Legea separării copilului de familie prin care va fi înfiinţată baza de date.

Înfiinţăm Observatorul Naţional al Copilului! Trebuie să ştim în mod real câţi copii sunt în situaţii de risc şi câte familii sunt vulnerabile în România. Va fi pentru prima dată când va exista o centralizare la nivel naţional privind copiii aflaţi în situaţii de risc şi familiile vulnerabile. Aşa vom putea şti, de la sate până la marile oraşe, care este situaţia acestor copii”, a explicat Firea, pe Facebook.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Observatorul Naţional al Copilului va fi operaţional la începutul anului viitor. Baza de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, cu ajutorul tabletelor din Sistemul Informatic Naţional pentru Adopţie – SINA. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie are la dispoziţie aproape 9 milioane de euro fonduri nerambursabile pentru realizarea acestui sistem, a adăugat ministrul Familiei.

Ca să putem reduce numărul cazurilor de separare a copiilor de familie, trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie poate apărea şi să mergem cu măsurile ţintit către aceste familii. De cealaltă parte, avem grijă şi de copiii ajunşi deja în grija statului, circa 46.000 sunt în acest moment. Planul este renunţarea la centrele de plasament”, a precizat ministrul Familiei.

Totodată, Ministerul Familiei a anunţat vor fi făcute noi demersuri privind proiectul de modificare a Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, întoarsă pentru reexaminare în Parlament.

Ministrul Familiei susţine că va fi modificat articolul de lege privitor la educaţia sexuală în şcoli. Astfel, în şcoli vor fi introduse programele de educaţie pentru sănătate care sunt activităţi extraşcolare asigurate de specialişti în sănătate, iar participarea copiilor este condiţionată de acordul părinţilor.