• Ministerul Justiției din România a cerut Republicii Moldova extrădarea lui Cristian Rizea
  • Ministerul Justiției din România a formulat, miercuri, cererea de extrădare din Republica Moldova a fostului parlamentar Cristian Rizea, în vederea executării unei pedepse de 4 ani și opt luni de închisoare.
  • Ministerul Justiției a cerut extrădarea lui Rizea, pentru a fi închis, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe fostul parlamentar la 4 ani și 8 luni de închisoare.

„La data de 07.06.2019, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis Ministerului Justiției din România, o adresa, prin care a informat că nu poate fi inițiată procedura de extrădare, întrucât persoana solicitată este (și) cetățean al Republicii Moldova. Astăzi, 4.11.2020, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a transmis o scrisoare Ministerului Justiției din România, prin care informează că, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr.1823 – VIII din 02.11.2020 publicat în Monitorul Oficial nr.285 din 03.11.2020, i-a fost retrasă cetățenia moldoveană susnumitului Cristian Rizea. În consecință, astăzi, 04.11.2020, Ministerul Justiției din România a procedat în conformitate cu prevederile legale aplicabile, precum și cu respectarea cadrului juridic multilateral (la nivelul Consiliului Europei – Convenția Europeană de extrădare din 1957), a întocmit și transmis o cerere având ca obiect extrădarea cetățeanului român Cristian Rizea în vederea punerii în executare a pedepsei de 4 ani și 8 luni închisoare la care acesta a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Justiției.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat în România pentru fapte de corupție, a fost reținut marți după-amiaza, la Chișinău, la puțin timp după ce președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a retras cetățenia, scrie jurnal.md. Rizea ar putea ajunge în România în această noapte.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea, condamnat în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, se află la Chişinău, în Republica Moldova, unde s-a stabilit împreună cu familia sa, unde se știa că ar fi protejat de serviciile secrete ruse și protejat de Igor Dodon.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Anterior retragerii cetățeniei lui Rizea, președintele Igor Dodon a negat faptul că i-ar fi acordat protecție fostului deputat PSD, potrivit presei din Republica Moldova Potrivit lui, acesta a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2017 motivând că ar avea rude în autonomia găgăuză. Pe 28 decembrie 2017, Rizea deja obţinuse paşaportul moldovenesc. Dodon a sugerat că politicianul român a obţinut cetăţenia în urma unei înţelegeri cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, scrie jurnal.md.

În decembrie 2017, fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare cu executare într-un dosar în care a fost găsit vinovat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor. Politicianul a fost acuzat de DNA că a pretins în mod direct unui om de afaceri suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive.