• Ministerul Justiției salută raportul Comisiei de la Veneția, într-un comunicat de presă ,,decupând” din acesta doar aspectele pozitive.
  • Comisia de la Veneţia a publicat vineri seara Avizul urgent (versiunea preliminară) privind legile Justiţiei.
  • Ministerul Justiției a fost în contact permanent cu Comisia de la Veneția pe parcursul realizării evaluărilor și redactării opiniei și rămâne disponibil pentru orice consultări ulterioare se precizează în comunicat.

Ministerul Justiţiei salută publicarea avizului urgent al Comisiei de la Veneţia, în urma consultărilor efectuate de experţii Comisiei cu Ministerul Justiţiei, CSM, asociaţii profesionale ale magistraţilor, societatea civilă, organizaţii internaţionale şi diplomatice.

Comisia de la Veneţia a publicat vineri seara Avizul urgent (versiunea preliminară) privind legile Justiţiei: Legea privind statutul CSM, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Ministerul Justiţiei a transmis că salută publicarea avizului urgent al Comisiei de la Veneţia, la solicitarea autorităţilor române, în urma consultărilor efectuate de experţii Comisiei cu Ministerul Justiţiei, CSM, asociaţii profesionale ale magistraţilor, societatea civilă, organizaţii internaţionale şi diplomatice cu sediul la Bucureşti, în luna noiembrie a acestui an.

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
INTERNET STABIL, CASĂ STABILĂ
EU VARA NU DORM..
ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
PROBLEME LA PROCESUL LUI TRUMP

Potrivit MJ, raportul Comisiei de la Veneţia apreciază la modul general faptul că legile Justiţiei sunt orientate „în direcţia corectă” , deşi au fost adoptate în procedură de urgenţă, confirmând astfel implicit faptul că, în adoptarea acestora, s-a ţinut cont de avizele anterioare ale Comisiei.

În mod particular, avizul reliefează o serie de importante aspecte pozitive, cuprinzând aproximativ 21 de remarci, consideraţii sau aprecieri pozitive, între care MJ le enumeră pe cele mai importante:

1) Procedura de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt este transparentă, echilibrată şi democratică;

2) Promovarea în posturile de conducere la instanţe şi parchete este în linie cu standardele europene;

3) Libertatea de exprimare a magistraţilor este respectată;

4) În selecţia procurorilor DNA, nu există interferenţe politice, DNA îşi păstrează autonomia şi independenţa, fapt salutat în mod deosebit în opinie;

5) Infirmarea soluţiilor procurorilor de către Procurorul General se face în scris şi motivat, fapt apreciat pozitiv;

6) Legile au parcurs un solid proces de consultare publică;

7) Procedura de urgenţă a Parlamentului a fost democratică, transparentă şi toate grupurile parlamentare şi instituţiile interesate s-au putut exprima democratic;

8) Lupta împotriva corupţiei nu este afectată de prevederile legale.

9) Poziţia Ministerului Justiţiei în sistemul judiciar este corect stabilită şi limitată la aspecte administrative şi manageriale.

În acelaşi timp, opinia formulează un număr de 4 recomandări, pe care Ministerul Justiţiei le va analiza cu atenţie şi deschidere. Ministerul Justiţiei a fost în contact permanent cu Comisia de la Veneţia pe parcursul realizării evaluărilor şi redactării opiniei şi rămâne disponibil pentru orice consultări ulterioare” , arată MJ.

„Am avut consultări deschise şi oneste cu Comisia de la Veneţia, explicând în detaliu toate aspectele ridicate în discuţie. În primul rând, mulţumesc Comisiei de la Veneţia pentru că a avut disponibilitatea să emită un aviz urgent la cererea Ministerului Justiţiei.

În ceea ce priveşte opinia propriu-zisă, mă bucur să constat că prevederi importante ale legilor Justiţiei au fost validate prin această opinie, care constată că sunt în standardele europene.

De asemenea, mă bucur să constat că opinia remarcă direcţia bună în care au fost orientate, în general, aceste legi. Vom rămâne permanent deschişi atât cooperării cu Comisia de la Veneţia, cât şi cu orice alte autorităţi europene” , a declarat Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei.