• Contează și testarea, și gradul de ocupare al paturilor de la ATI.
  • Ordinul a fost semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan.
  • Stoica: Nu putem vorbi, deocamdată, de o carantină în Bucureşti.
  • Alin Stoica: INSP va face analiza şi va veni cu propuneri de carantinare.
  • Alin Stoica: E o procedură mai complicată, MS stabileşte doar criteriile.

Ministerul Sănătății a schimbat regulile în privința carantinei. Nu mai contează doar incidența, ca până acum, ci se iau în calcul nivelul de testare, dar și gradul de ocupare a paturilor din spitale și de la Terapie Intensivă.

Ordinul a fost semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, care a declarat de mai multe ori că o carantină națională ar face minuni – și publicat în Monitorul Oficial. Documentul introduce un punctaj pe baza unei grile. Cu cât o localitate adună mai multe puncte, cu atât situația este mai gravă. Şeful situaţiilor de urgenţă, Raed Arafat, ne-a spus acum mai bine de o lună că se ia in calcul schimbarea regulilor pentru carantină.

„Sunt mai mulți factori și indicatori care ne arată ce se întâmplă într-o zonă. Nu numai numărul de cazuri și atât. Numărul cazurilor în spitale , numărul cazurilor în terapie intensivă, câte cazuri ajung acolo, dacă o zonă testează mai puțin, dar are în rel mai multe cazuri terapie intensivă. Decizia de a carantină o Capitală nu se ia numai … există un punctaj. 14 zile, cel puțin. Nu mergem numai pe incidență”, spunea Andreea Moldovan.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT