• România face economii din bugetul pentru secțiile de Terapie Intensivă
  • Ministerul Sănătății, sub conducerea lui Vlad Voiculescu, a tăiat 65% din finanțarea pentru locurile de Terapie Intensivă
  • Medicul Dorel Săndesc: „Finanțările venite de la Casa de Asigurări sunt total insuficiente”

În plină criză sanitară, România face economii din bugetul pentru secțiile de Terapie Intensivă. Medicul Dorel Săndesc a declarat că Ministerul Sănătății, sub conducerea lui Vlad Voiculescu, a tăiat 65% din finanțarea pentru locurile de Terapie Intensivă. Vicepreședintele Societății Române de Terapie Intensivă a explicat cât de importante sunt fondurile pentru îngrijirea și tratarea bolnavilor din secțiile ATI.

„Trebuie să văd exact cum a fost construit bugetul. În acest moment, este o trimestrializare a bugetului. Voi cere aceste informații, până acum nu m-am ocupat de acest minister asa că nu am exact informația dumneavoastră”, a declarat Florin Cîțu.

Medicii cer mai mulți bani pentru spitale

Sistemul sanitar din România, în pandemie, are nevoie de un buget mai mare decât a fost în anii trecuți.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

„Banii europeni sunt o sursă importantă pentru spitale, în general, desigur și pentru secțiile ATI. Noi am promovat o serie întreagă de programe de modernizare a secțiilor ATI, atât prin fonduri europene, cât și prin fonduri de la Banca Mondială, dar și fonduri de la Ministerul Sănătății. Toate sursele posibile au fost accesate în decursul anului 2020 și am reușit, din acest punct de vedere, să creștem semnificativ capacitatea secțiilor ATI.

Aveam 1.300 de ventilatoare la începutul crizei, iar acum avem peste 3.000. Este o creștere importantă, dar programul de acțiuni prioritare la ATI este un program de îngrijire anuală a pacienților critici din secțiile ATI. Adică medicamente speciale, materiale sanitare, reactivi. Acest program este esențial și a reprezentat principala resursă, și anul trecut, pentru a permite o îngrijire adecvată a acestor pacienți, finanțările venite de la Casa de Asigurări fiind total insuficiente”, a explicat medicul Dorel Săndesc.

„În acest context, fiind un program național, trebuie finanțat din fondurile Guvernului, din fondurile Ministerului Sănătății. Noi anul trecut, la început, am primit o sumă care era insuficientă și care a fost suplimentată, ținând cont de dimensiunea epidemiei. Și aveam acești bani din aprilie anul trecut. Anul acesta nu mai avem parte de acea suplimentare și desigur că acest lucru este îngrijorător. Noi credem că fondurile alocate secțiilor ATI trebuie crescute față de anul trecut și față de anii trecuți pentru că vorbim de un alt ATI românesc”, a adăugat medicul Dorel Săndesc.

Fără locuri la ATI, în plină criză sanitară

Sistemul sanitar a fost luat prin surprindere de valul trei al pandemiei. Nici măcar acum, după ce a fost evacuat spitalul Foișor și cu tot cu cele patru tiruri ATI nu avem suficiente locuri la Terapie Intensivă pentru cei care au nevoie de oxigen.

„De joi până acum s-au adăugat 12 paturi, sunt 20 la nivel național libere. Nu am cifra exactă, o să vă dau după. Nu sunt 1.600 încă. Mai avem vreo 40-50 de paturi până la 1.600.”, a precizat Florin Cîțu.