Ministerul Sănătății, noi precizări în legătură cu evacuarea pacienților de la Foișor: „Întârziere nepermisă a managerului”

spital-foisor Sursa foto: Mediafax / Eduard Vinatoru
  • Managerul Spitalului „Foișor” a întârziat „nepermis” documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar
  • Acest fapt a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă, transmite Ministerul Sănătății
  • Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI și, în momentul deciziei, avea numai 3 pacienți internați în ATI

Managerul Spitalului „Foișor” a întârziat „nepermis” documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar, iar acest fapt a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă, transmite Ministerul Sănătății, despre evacuarea pacienților în miez de noapte.

Reprezentanții Ministerului Sănătății explică de ce s-a luat decizia transformării Spitalului „Foișor” în spital suport-COVID.

Situația pacienților Covid-19 necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în București sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei. Nevoia locurilor suplimentare în București nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuție. În acest moment, 29 pacienți Covid-19 sunt intubati și ventilați în secțiile UPU din București. Transformarea spitalului Foișor în spital Covid-19 a fost soluția identificată de Departamentul pentru Situații de Urgență și avizată de Ministerul Sănătății în cursul zilei de astăzi (vineri – n.r.)”, transmite MS.

Managerul Spitalului „Foișor” a întârziat „nepermis” documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar

Decizia transformării spitalului în spital suport-COVID a fost luată datorită faptului că Spitalul Foișor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI și, în momentul deciziei, avea numai 3 pacienți internați în ATI.

De asemenea, aici a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiștii Spitalului Foișor, să ofere pacienților Covid-19 îngrijirea de care au nevoie.

„Evacuarea și transferul pacienților Covid-19 negativ care au fost internați la Spitalul Clinic Foișor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD București. Pentru demararea procesului de evacuare a fost necesar acceptul spitalului, spital ce aparține de ASSMB, aflat sub autoritatea Primăriei Municipiului București. Spitalul Foișor a fost informat încă de dimineață despre iminența transformării spitalului. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11:00”, informează MS.

Cu toate acestea, la orele 19.00, managerul Spitalului „Foișor” încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar, arată MS.

„Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienții spitalului într-o situație regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil și ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, potrivit oficialilor din MS.

Câți pacienți erau internați în Spitalul de Ortopedie Foișor

În Spitalul de Ortopedie Foișor erau internați 105 pacienți. 13 dintre aceștia au fost transferați cu ambulanțe SMURD și SABIF: unul la Elias, patru la Floreasca, cinci la Universitar, unul la Bagdasar, unul la SJU Buzău, unul cu ambulanța la domiciliu în Galați. Dintre ceilalți 92 pacienți, 25 erau programați pentru intervenții chirurgicale, iar 67 erau pacienți deja operați și urmau să fie externați la domiciliu.

„Toți pacienții au fost externați de către medicii curanți, ținând cont de starea lor de sănătate și de indicațiile de tratament. Conform informațiilor disponibile la nivelul Ministerului Sănătății, pentru toți cei care au solicitat acest lucru a fost chemată o ambulanță”, mai arată MS.

Ministerul Sănătății va solicita o analiză amănunțită a cauzelor pentru situația creată și pentru modul în care s-a desfășurat intervenția de la Spitalul „Foișor”.