Andrei Baciu (Min. Sănătăţii): „Noile tulpini nu feresc pe nimeni de boală”. Când vor fi ridicate restricţiile

Andrei Baciu Sursa foto: Mediafax Foto
  • Andrei Baciu avertizează asupra pericolului noilor tulpini ale coronavirusului
  • Andrei Baciu s-a ferit să ofere o dată concretă pentru momentul în care ar putea fi ridicate toate restricţiile
  • Andrei Baciu: Borna este aceasta, începutul lunii iunie, 1 iunie, care se suprapune și cu acest reper de 5 milioane de persoane vaccinate, care este obiectivul parțial în atingerea obiectivului de 10,4 milioane de persoane vaccinate

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu avertizează asupra pericolului noilor tulpini ale coronavirusului, care sunt mult mai contagioase.

„Vedem că aceste tulpini care circulă mai nou nu feresc pe nimeni de boală, inclusiv sportivi de performanță, oameni care au aparent o stare bună de sănătate. Vedem că în fața acestui virus, practic nimeni nu este ferit, deci cu atât mai mult (n.r. – sunt importante) oportunitatea și avantajele câștigării protecției, pe de o parte. Pe de altă parte, un alt aspect extrem de important – faptul că vaccinul este la îndemână”, a declarat Andrei Baciu la Digi 24.

De la începutul campaniei de vaccinare, în România, au fost administrate peste 6 milioane de doze de vaccin. Borna atinsă duminică îl face pe Andrei Baciu să creadă că un important „capitol al pandemiei” s-a încheiat.

Când se vor ridica restricţiile

Andrei Baciu s-a ferit să ofere o dată concretă pentru momentul în care ar putea fi ridicate toate restricţiile, însă a declarat că în acest moment sunt analizate mai multe aspecte în vederea unei decizii.

„Nu avem un procent de peste 50 la sută, astfel încât vaccinarea să fie decisivă asupra transmiterii virusului și atunci trebuie luat în calcul în acest moment și celelalte chestiuni esențiale: numărul de noi cazuri, rata de incidență, cât de mult se transmite virusul în comunitate, toate aceste chestiuni trebuie combinate și la acest lucru se lucrează în cadrul comitetului interministerial. Se analizează toate aceste elemente într-o ecuație care să ajute la găsirea unei soluții care să nu pericliteze traseul și destinul către ridicarea completă a acestor restricții.

Borna este aceasta, începutul lunii iunie, 1 iunie, care se suprapune și cu acest reper de 5 milioane de persoane vaccinate, care este obiectivul parțial în atingerea obiectivului de 10,4 milioane de persoane vaccinate, ceea ce reprezintă 70 la sută din populația adultă pentru care avem în momentul de față recomandare. Probabil va apărea și recomandarea pentru 12-16 ani”, a adăugat secretarul de stat.