- Centrele medicale private vor să se implice în campania de vaccinare a populației generale
- Medic: „Am manifestat această intenție în fața Ministerului Sănătății”
- Centrele se pot organiza în câteva zile de la acceptul Ministerului
Campania de vaccinare a început pentru cadrele medicale și se va adresa în curând și persoanelor vârstnice. Medicul Mihail Pautov spune că centrele de vaccinare drive-through pentru a treia fază a campaniei de vaccinare ar putea deveni realitate.
Mihail Pautov, coordonator medical al centrelor de testare Complet Medical: „Am manifestat această intenție în fața Ministerului Sănătății. Bineînțeles este o diferență între ceea ce se întâmplă la Brașov și ceea ce planificăm noi să facem, pentru că cei de la Brașov participă în faza întâi a vaccinării când se vaccinează personalul medical.
Noi în schimb propunem vaccinarea populației generale, care se va întâmpla în faza a treia și chiar Ministerul propune ca vaccinarea să se întâmple în centre drive-through. Adică ai venit cu mașina, ești urmărit un sfert de oră și după ai plecat.”
Soluția centrelor drive-through este de preferat, deoarece așa se poate evita aglomerația din spitale.
Mihail Pautov: „Noi în prezent avem două centre de testare drive-through în București și alte trei centre de testare walk-in. Fiecare centru are 2 camere de testare, iar noi putem să transformăm una dintre aceste camere în cameră de vaccinare.”
Medicul spune că în cele cinci centre pot fi inoculate câte 4 persoane pe oră în fiecare locație și care pot fi urmărite de cadrele medicale. Ministerul Sănătății nu a dat un răspuns cererii centrului medical privat.
Mihail Pautov: „În momentul de față, vaccinarea în faza a treia nu este o prioritate pentru că nu s-au terminat primele două faze – vaccinarea personalului medical și a grupelor de risc. Noi am exprimat această deschidere a noastră și sunt convins că ei o să ne răspundă.”
Organizarea centrelor private de vaccinare ar putea fi făcută în câteva zile de la momentul implicării Ministerului Sănătății.
Mihail Pautov: „Dacă primim o aprobare trebuie să vină cei din cadrul Ministerului Sănătății și cei de la DSP, pentru că împreună cu ei trebuie să fcem fluxurile epidemiologice specifice pentru astfel de proceduri. Evident că nu ne ia mai mult de 2-3 zile ca să rearanjăm aceste centre astfel încât ele să fie capabile să primească pacienți pentru vaccinare.”