• Stoltenberg a declarat că aliații NATO au sporit securitatea în jurul posibilelor ținte.
  • Rețeaua feroviară din nordul Germaniei a fost oprită timp de trei ore după ce cablurile de comunicare au fost tăiate sâmbătă.
  • Atacurile cibernetice și atacurile hibride, cum ar fi sabotajul, ar putea fi suficiente pentru a declanșa clauza de apărare colectivă prevăzută la articolul 5.

Sabotajul rusesc asupra unor obiective occidentale ar putea fi un motiv pentru a declanșa articolul 5 al NATO, a avertizat ieri secretarul general al alianței, în contextul în care există suspiciuni că Moscova a plasat explozibili pe conductele de gaz submarine.

Orice atac deliberat împotriva infrastructurii critice a aliaților va fi întâmpinat cu un răspuns unit și hotărât”, a declarat Jens Stoltenberg înainte de reuniunea de ieri a miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles. Separat, Marea Britanie și aliații săi din G7 l-au acuzat pe Vladimir Putin de crime de război și au promis că îl vor trage la răspundere ieri, după ce Rusia a lansat a doua zi de atacuri cu rachete asupra zonelor civile din Ucraina.

În urma unei reuniuni virtuale, G7 s-a declarat profund tulburat de exploziile subacvatice din 26 septembrie de pe gazoductele Nord Stream, care leagă Rusia de Germania și se află pe fundul Mării Baltice.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Stoltenberg a declarat că aliații NATO au sporit securitatea în jurul posibilelor ținte după ce rețeaua feroviară din nordul Germaniei a fost oprită timp de trei ore după ce cablurile de comunicare au fost tăiate sâmbătă.

Ne-am dublat prezența în Marea Baltică și în Marea Nordului, ajungând la peste 30 de nave, susținute de avioane de patrulare maritimă și capacități submarine, a spus el, înainte de a promite măsuri suplimentare pentru a proteja infrastructura occidentală.

Atacurile cibernetice și atacurile hibride, cum ar fi sabotajul, ar putea fi suficiente pentru a declanșa clauza de apărare colectivă prevăzută la articolul 5, a declarat Stoltenberg. Acest lucru ar însemna că fiecare membru al alianței de 30 de membri ar considera sabotajul un atac împotriva sa.