• Discuția dintre cei doi s-a bazat pe un schimb de opinii și evaluări despre evoluția securității din prezent.
  • Ministrul Aurescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
  • Noul concept strategic, care va fi adoptat la summitul de la Madrid din iunie 2022, este de așteptat să consolideze accentul reînnoit al NATO asupra apărării colective.

Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă o întrevedere cu ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba, în cadrul Conferinţei de Securitate de la München.

Discuţia a prilejuit un schimb detaliat de opinii şi evaluări pe tema evoluţiilor de securitate recente, din proximitatea Ucrainei, inclusiv în Marea Neagră., anunţă MAE.

Dialogul dintre cei doi şefi ai diplomaţiilor a avut loc şi în pregătirea reuniunii de luni a Consiliului Afaceri Externe al UE, care va examina cu prioritate situaţia de securitate din regiune, inclusiv cu participarea ministrului Kuleba.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, a reafirmat angajamentul României pentru politica NATO a ,,uşilor deschise” şi pentru principiul că orice stat trebuie să aibă posibilitatea de a-şi alege liber politica externă şi de securitate.

De asemenea, părţile au vorbit despre propunerea României de organizare la Kiev a unei reuniuni informale a Consiliului Afacerilor Externe/CAE, ca măsură de sprijin politic concret pentru Ucraina şi pentru poporul ucrainean.

Wang Yi, ministrul de externe al Chinei, a afirmat la Conferința de securitate de la Munchen că suveranitatea, independența și integritatea teritorială a oricărei țări ar trebui salvgardate. „Ucraina nu este o excepție”, a adăugat Wang.

Schimbarea cursului evenimentelor și ieșirea din neputință a democrațiilor liberale a fost principala direcție de discuție la ediția din acest an a Conferinței pentru Securitate de la Munchen. În raportul din 2022 al Conferinței de Securitate de la München se arată că neliniștea din flancul estic creează riscuri globale.

Vicepreşedinta americană, Kamala Harris şi secretarul de stat, Antony Blinken, precum şi cancelarul german, Olaf Scholz, participă la Conferinţa de la Munchen, care se va derula de vineri până duminică. Niciun reprezentant al executivului rus nu şi-a anunţat participarea la conferinţă.