Miniștrii europeni de Externe își intensifică apelurile pentru o încetare a focului între Israel și Hezbollah

Smoke billows from the site of an Israeli air strike in the Lebanese village of Khiam, near the Lebanon-Israel border, on September 23, 2024. The Israeli military on September 23 told people in Lebanon to move away from Hezbollah targets and vowed to carry out more "extensive and precise" strikes against the Iran-backed group. (Photo by Rabih DAHER / AFP) (Photo by RABIH DAHER/AFP via Getty Images)

Miniștrii europeni de externe au intensificat apelurile pentru o încetare a focului între Israel și Hezbollah, pe fondul îngrijorării că uciderea de către Israel a liderului de lungă durată al Hezbollah, Hassan Nasrallah, riscă să destabilizeze grav Libanul și regiunea, scrie The Guardian.

Chiar dacă oficialii israelieni din domeniul apărării au continuat să evoce perspectiva unei operațiuni transfrontaliere în sudul Libanului, miniștrii de externe ai Franței, Germaniei și Marii Britanii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ultima escaladare din partea Israelului.

Israelul trebuie „să-și oprească imediat loviturile în Liban”, a declarat ministrul francez de externe, Jean-Noël Barrot, adăugând că țara sa se opune oricărei forme de operațiuni terestre a israelienilor.

David Lammy, ministrul britanic de externe, a declarat pe X că a vorbit cu premierul libanez, Najib Mikati. „Am convenit asupra necesității unei încetări imediate a focului pentru a pune capăt vărsării de sânge. O soluție diplomatică este singura modalitate de a restabili securitatea și stabilitatea pentru poporul libanez și israelian”, a scris Lammy.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat pentru radiodifuzorul ARD că uciderea lui Nasrallah „amenință cu destabilizarea întregului Liban”, ceea ce „nu este în niciun caz în interesul securității Israelului”.

Președintele SUA, Joe Biden, a descris moartea lui Nasrallah drept o „măsură de dreptate”, deși a declarat reporterilor sâmbătă: „Este timpul pentru o încetare a focului”.

De la moartea lui Nasrallah, Hezbollah a declarat că va continua să lupte împotriva Israelului și a continuat să lanseze rachete asupra acestuia, inclusiv o salvă duminică dimineața. Peste 700 de persoane au fost ucise în Liban de când Israelul și-a intensificat bombardamentele asupra bastioanelor Hezbollah, lunea trecută, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Exit mobile version