• Ministrul Finanțelor spune că execuția preliminară indică un deficit bugetar cash de peste 8,5% din PIB, echivalent cu aproximativ 150 de miliarde de lei.
  • Guvernul s-a reunit la ora 13.00 într-o şedinţă în care a fost adoptată ordonanţa trenuleţ.
  • Ministrul Finanţelor, Tánczos Barna, declară că va încerca să construiască bugetul pentru anul 2025 fără majorări ale cotei TVA sau ale altor impozite.
  • USR acuză Guvernul Ciolacu de implementarea unor politici fiscale care afectează grav mediul de afaceri şi veniturile cetăţenilor.

Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, a anunțat luni, după ședința de Guvern în care a fost adoptată „Ordonanța Trenuleț”, că nu va fi luată nicio decizie privind majorarea TVA până la analiza execuţiei bugetare.

Ministrul Finanțelor: „Deficitul bugetar înregistrat la sfârșitul lunii noiembrie era de 7,11%, ajungând la peste 8,5% înainte de preluarea mandatului”. Totuși, el estimează că deficitul se va stabiliza sub 9% în următoarele două zile.

„Este firesc ca, în fața unei asemenea situații, statul să reducă masiv cheltuielile proprii, răspunzând astfel cerințelor mediului privat și așteptărilor cetățenilor, devenind mai suplu în gestionarea resurselor”, a afirmat ministrul.

Recomandări

CUM ARATĂ VIITORUL SIRIEI?
UNDE A DISPĂRUT FICO
D. DAVID: MANUALE INSUFICIENTE
ZELE VEDE O ȘANSĂ ÎN TRUMP
MELONI: MUSK E GENIU
TRUMP VREA DRAPELELE SUS

Ministrul Finanţelor, Tánczos Barna, declară că va încerca să construiască bugetul pentru anul 2025 fără majorări ale cotei TVA sau ale altor impozite. O decizie finală va fi luată la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, după analiza execuţiei bugetare anuale.

Tánczos Barna: „Spre comparație față de aceste tăieri de cheltuieli bugetare de peste 120 de miliarde lei, pe partea de venituri sunt afectate acele IMM-uri și persoane fizice care vor contribui cu aproape 7 miliarde lei la acest nou echilibru. Execuția bugetară la sfârșitul lui noiembrie arăta un deficit de 7,11% și a depășit 8,5% până am preluat mandatul și vedem că se va opri în două zile, sigur, sub 9%.”

Ministrul Finanțelor spune că execuția preliminară indică un deficit bugetar cash de peste 8,5% din PIB, echivalent cu aproximativ 150 de miliarde de lei.

Măsuri fiscale:

  1. Creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10%, aplicabilă pentru dividendele aferente anului 2025.
  2. Reducerea plafonului pentru microîntreprinderi, conform jaloanelor PNRR, la 250.000 de euro din 2025, urmând ca în 2026 plafonul să scadă la 100.000 de euro.
  3. Eliminarea facilităților fiscale pentru persoanele fizice din agricultură, construcții și IT, care vor trece la sistemul de impozitare standard.

Totodată, ministrul a menționat menținerea sumei de 300 de lei din salariu ca sumă neimpozabilă, dedusă înainte de calcularea impozitului pe venit.

USR acuză Guvernul Ciolacu de implementarea unor politici fiscale care afectează grav mediul de afaceri şi veniturile cetăţenilor.

Citește și