• Ministrul Apărării spune că nu a zis nimeni să dăm un sistem PATRIOT Ucrainei.
  • Angel Tîlvăr: Sistemul Patriot este indispensabil pentru securitatea României.
  • Ședința CSAT pentru discutarea livrării sistemului PATRIOT la o dată incertă.
  • La MApN s-au făcut evaluări legate de livrarea unui sistem de rachete PATRIOT Ucrainei.
  • România are patru sisteme, a operaționalizat unul singur și a mai comandat alte trei.

Disputa politicienilor privind livrarea unui sistem de rachete antiaeriene PATRIOT Ucrainei a luat amploare după ce ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că la MApN s-a făcut o evaluare și acest echipament este indispensabil Armatei României. Klaus Iohannis a discutat în Statele Unite cu președintele Biden despre eventuala donație a unui astfel de sistem Kievului. Tîlvăr și Ciolacu spun că o decizie se va lua în Consiliul Suprem de Apărare al Țării, dar Administrația Prezidențială întârzie convocarea acestuia.

Sistemele Patriot au fost luate de România pentru „apărarea teritoriului național”, dar „nu a zis nimeni că trebuie să îl dăm” pe singurul funcțional Ucrainei, spune ministrul social-democrat al Apărării, Angel Tîlvăr.

El a precizat că România are patru sisteme Patriot, din care doar unul este operaţional, ceea ce-l face indispensabil.

Recomandări

CINE L-AR ÎNLOCUI PE BIDEN
FRANȚA VOTEAZĂ EXTREMELE
BIDEN A PIERDUT PRIMA DEZBATERE
CE FACI ÎN WEEKEND LA BUCUREȘTI
CIOLACU VREA CONSULTĂRI PE ALEGERI
TAYLOR SWIFT ÎNTRECE JOCURILE OLIMPICE

„Nu a spus nimeni că trebuie să o dăm (bateria Patriot – n.r.). Sunt echipamente solicitate, ţinând seama de situaţia de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcţional şi încă trei care sunt în curs de a deveni funcţionale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem şi alte discuţii. Momentan, nu se pune problema”, a spus ministrul Apărării, marți, la Brașov, unde a fost ținută ședința Executivului.

Ministrul a precizat că discuţiile vor fi făcute în CSAT, dar a arătat că nu poate avansa o dată când se va lua o decizie.

„Nu este vorba de a prejudicia securitatea naţională, este vorba de a apăra teritoriul naţional, evident în acord şi împreună cu aliaţii noştri, pentru că România face parte dintr-o alianţă care ne onorează şi care ne generează garanţii de securitate”, a mai spus Tîlvăr.

Citește și