• Ministrul Apărării spune că nu a zis nimeni să dăm un sistem PATRIOT Ucrainei.
  • Angel Tîlvăr: Sistemul Patriot este indispensabil pentru securitatea României.
  • Ședința CSAT pentru discutarea livrării sistemului PATRIOT la o dată incertă.
  • La MApN s-au făcut evaluări legate de livrarea unui sistem de rachete PATRIOT Ucrainei.
  • România are patru sisteme, a operaționalizat unul singur și a mai comandat alte trei.

Disputa politicienilor privind livrarea unui sistem de rachete antiaeriene PATRIOT Ucrainei a luat amploare după ce ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat că la MApN s-a făcut o evaluare și acest echipament este indispensabil Armatei României. Klaus Iohannis a discutat în Statele Unite cu președintele Biden despre eventuala donație a unui astfel de sistem Kievului. Tîlvăr și Ciolacu spun că o decizie se va lua în Consiliul Suprem de Apărare al Țării, dar Administrația Prezidențială întârzie convocarea acestuia.

Sistemele Patriot au fost luate de România pentru „apărarea teritoriului național”, dar „nu a zis nimeni că trebuie să îl dăm” pe singurul funcțional Ucrainei, spune ministrul social-democrat al Apărării, Angel Tîlvăr.

El a precizat că România are patru sisteme Patriot, din care doar unul este operaţional, ceea ce-l face indispensabil.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

„Nu a spus nimeni că trebuie să o dăm (bateria Patriot – n.r.). Sunt echipamente solicitate, ţinând seama de situaţia de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcţional şi încă trei care sunt în curs de a deveni funcţionale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem şi alte discuţii. Momentan, nu se pune problema”, a spus ministrul Apărării, marți, la Brașov, unde a fost ținută ședința Executivului.

Ministrul a precizat că discuţiile vor fi făcute în CSAT, dar a arătat că nu poate avansa o dată când se va lua o decizie.

„Nu este vorba de a prejudicia securitatea naţională, este vorba de a apăra teritoriul naţional, evident în acord şi împreună cu aliaţii noştri, pentru că România face parte dintr-o alianţă care ne onorează şi care ne generează garanţii de securitate”, a mai spus Tîlvăr.

Citește și