- „Reunificarea” pașnică cu Taiwan rămâne obiectivul Chinei.
- Dong a spus că Taiwanul este „nucleul problemelor de bază” pentru China.
- Dong i-a acuzat pe liderii din Taiwan că au făcut „declarații fanatice”.
„Reunificarea” pașnică cu Taiwan rămâne obiectivul Chinei, dar perspectiva este erodata de „separațiștii” taiwanezi și forțele externe, a declarat ministrul chinez al apărării, Dong Jun. Taiwan – care este guvernat democratic și nu a fost niciodată condus de Republica Populară Chineză comunistă – și- a inaugurat la 20 mai noul președinte ales, Lai Ching-te . Tranziția democratică de rutină a fost întâmpinată cu furie de Partidul Comunist Chinez, care a organizat jocuri de război în jurul insulei drept „pedeapsă”, scrie The Guardian .
Vorbind duminică la conferința Shangri-La Dialogue din Singapore, Dong a spus că Taiwanul este „nucleul problemelor de bază” pentru China . El a acuzat partidul Democrat Progresist de guvernământ din Taiwan că urmărește treptat separatismul și lucrează pentru a șterge identitatea chineză.
Dong i-a acuzat pe liderii din Taiwan că au făcut „declarații fanatice”, în timp ce a folosit limbajul său febril în discursul său adresat oficialilor din apărare și politicienilor din întreaga lume.
„Ei (separatiștii) vor fi țintuiți de stâlpul rușinii din istorie”, a spus el. „Armata Populară Chineză de Eliberare a fost întotdeauna o forță indestructibilă și puternică în apărarea unificării patriei și va acționa hotărât și cu forță în orice moment pentru a reduce independența Taiwanului și pentru a se asigura că nu va reuși niciodată în încercările sale. „Oricine îndrăznește să despartă Taiwanul de China va fi zdrobit în bucăți și va suferi propria sa distrugere.”
Guvernul din Taiwan a spus că regretă profund remarcile „provocatoare și iraționale” ale lui Dong. China a amenințat în mod repetat Taiwanul la evenimente internaționale, a declarat Consiliul pentru Afaceri Continentale din Taiwan într-un comunicat.
După discursul său, lui Dong i-au pus câteva întrebări de către delegați, dar a rămas preocupat de Taiwan și a trebuit să fie îndemnat de către moderator să abordeze alte probleme. El a acuzat puterile străine că se amestecă în „problemele interne” și că „îi încurajează pe separatiștii din Taiwan”. „Suntem foarte încrezători în capacitatea noastră de a descuraja independența Taiwanului”.
China a fost supărată de sprijinul SUA pentru Taiwan, cum ar fi vânzările de arme, deși Washingtonul – ca majoritatea țărilor – nu recunoaște diplomatic Taiwanul ca țară în sine.
„Ei vând o mulțime de arme Taiwanului”, a spus Dong. „Acest tip de comportament trimite semnale foarte greșite forțelor de independență din Taiwan și le face să devină foarte agresive. Cred că suntem clari că adevăratul scop al puterii străine este să folosească Taiwanul pentru a controla China.”
Andrew Yang, un fost ministru al Apărării din Taiwan, a declarat că Beijingul a spus că va urmări „reunificarea” prin câștigarea inimii și minții taiwanezilor, dar „faptele lor încă nu se potrivesc cu cuvintele lor”. Beijingul „ținea un băț mare” și era „conflictual și contradictoriu”, a spus el. Yang a spus că speră că SUA vor respecta programul său de vânzări de arme către Taiwan pentru autoapărare.
Lai a oferit în mod repetat discuții cu Beijingul, dar a fost respins. Președintele taiwanez a cerut Chinei să înceteze acțiunile ostile și a spus că numai oamenii din Taiwan pot decide viitorul lor.
Forumul anual de securitate din Singapore a dus la primele discuții substanțiale față în față în 18 luni între șefii apărării din China și SUA, când Dong s-a întâlnit cu Lloyd Austin. „Am fost întotdeauna deschiși la schimbare și cooperare, dar acest lucru necesită ca ambele părți să se întâlnească la jumătatea drumului”, a spus Dong pe forum. „Credem că avem nevoie de mai multe schimbări tocmai pentru că există diferențe între cele două armate ale noastre.”
Dong și Austin s-au întâlnit timp de peste o oră. După întâlnire, Austin a spus că discuțiile telefonice dintre comandanții militari americani și chinezi vor fi reluate „în următoarele luni”. China a renunțat la comunicațiile militare cu SUA în 2022, deoarece președintele de atunci al Camerei SUA, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul.