• Noua mutație a variantei delta, pe care experții britanici o urmăresc îndeaproape, poate provoca înrăutățirea lucrurilor.
  • Downing Street a declarat la începutul acestei săptămâni că monitorizează îndeaproape cazurile în creștere, dar Cabinetul nu a discutat încă măsurile de urgență.
  • Javid a spus că iarna reprezintă „cea mai mare amenințare” pentru revenirea Covid, adăugând că ar putea apărea până la 100.000 de cazuri de infectări pe zi.

Secretarul Sănătății din Marea Britanie, Sajid Javid, a declarat miercuri că guvernul nu va implementa așa-numita strategie a planului B al planului său Covid de toamnă-iarnă, sfidând avertismentele din partea liderilor din domeniul sănătății că țara riscă „să intre într-o criză în iarnă”.

„Ne uităm cu atenție la date și nu vom implementa planul nostru B de măsuri de urgență în acest moment”, a spus Javid, vorbind la prima conferință de presă a guvernului despre coronavirus în mai mult de o lună.

„Dar vom rămâne vigilenți, pregătindu-ne pentru toate eventualitățile, consolidându-ne în același timp apărarea vitală care ne poate ajuta să luptăm împotriva acestui virus”.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

„Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că această presiune nu va deveni nesustenabilă și că nu vom permite NHS să devină copleșit”.

Javid a spus că iarna reprezintă „cea mai mare amenințare” pentru revenirea Covid, adăugând că ar putea apărea până la 100.000 de cazuri de infectări pe zi.

Vine la scurt timp după ce Confederația Națională a Serviciilor de Sănătate, care reprezintă organizațiile din sectorul de îngrijire a sănătății din Marea Britanie, a avertizat că unele restricții Covid trebuie reintroduse „fără întârziere” pentru ca guvernul să mențină oamenii sănătoși și să împiedice spitalele să devină copleșite în această iarnă.

Acest lucru se datorează faptului că NHS vede o creștere „îngrijorătoare” a cazurilor Covid în spitale și comunitate, în timp ce se pregătește pentru o perioadă de iarnă aglomerată, au adăugat ei.

Noua mutație a variantei delta, pe care experții britanici o urmăresc îndeaproape, poate provoca înrăutățirea lucrurilor

Marea Britanie a înregistrat miercuri 49.139 de noi cazuri Covid, conform ultimelor date guvernamentale, și 179 de decese în termen de 28 de zile de la un test pozitiv.

Media de șapte zile a noilor cazuri Covid din Marea Britanie a crescut de la aproximativ 34.000 la începutul lunii octombrie. Între timp, numărul persoanelor din spital care au Covid a crescut cu 11% într-o săptămână.

Până în prezent, Marea Britanie a înregistrat peste 8,5 milioane de cazuri Covid și 139.265 de decese, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins. Marea Britanie se situează printre țările cu cele mai mari bilanțuri ale morților din întreaga lume.

Downing Street a declarat la începutul acestei săptămâni că monitorizează îndeaproape cazurile în creștere, dar Cabinetul nu a discutat încă măsurile de urgență.

Secretarul de afaceri, Kwasi Kwarteng, a declarat miercuri pentru Sky News că nu era încă timpul pentru așa-numita strategie a Planului B a guvernului, spunând că accentul ar trebui să fie pus pe administrarea mai multor vaccinuri.  Kwarteng a exclus, de asemenea, perspectiva unui alt blocaj național.

Cazuri în creștere în toată Europa

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au remarcat miercuri creșterea numărului de cazuri în toată Europa, inclusiv în Marea Britanie, acuzând cel puțin parțial reducerea restricțiilor Covid.

„Emisfera nordică se îndreaptă spre o altă iarnă și trebuie doar să fim puțin îngrijorați de această creștere în întreaga Europă, pe măsură ce intrăm în toamna târzie”, a declarat dr. Mike Ryan, șeful programelor de urgență ale OMS.. „Pe măsură ce societățile se deschid, observăm că aceste cifre cresc, iar în mai multe țări, deja vedem că sistemul de sănătate începe să fie supus presiunii, observăm scăderea numărului de paturi disponibile pentru ATI.”

Luna trecută, guvernul britanic și-a prezentat planul de toamnă-iarnă pentru abordarea crizei coronavirusului, stabilind o serie de măsuri menite să prevină necesitatea mai multor blocaje. Acestea includ absorbția vaccinului, testarea, urmărirea și izolarea, sprijinirea NHS și a asistenței sociale, îndrumarea și comunicarea guvernului și adoptarea unei abordări internaționale a pandemiei.

În cazul în care NHS ar fi considerat a fi în pericol de a fi supus unei presiuni nesustenabile, Javid a spus că aceste măsuri de urgență ar putea fi luate în toată Anglia. Aceasta include posibilitatea de a face măști obligatorii în anumite locuri, pașapoarte de vaccin pentru evenimente și încurajarea muncii la distanță.

Politica de sănătate și îngrijire este transferată în Marea Britanie, cu diferite dispoziții adoptate în Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord.