• China și-a apărat cu înverșunare poziția față de Ucraina.
  • Occidentul a criticat decizia sa de a nu califica Rusia drept agresor în conflict.
  • Beijingul a negat cu vehemență acuzațiile Washingtonului potrivit cărora ar fi avut în vedere furnizarea de arme letale Rusiei.

Statele Unite ar trebui să își schimbe recentele politici greșite față de China, altfel vor urma „conflicte și confruntări”, a declarat marți ministrul chinez de externe, reiterând totodată apelul Beijingului la dialog pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Statele Unite s-au angajat în suprimarea și limitarea Chinei, mai degrabă decât într-o competiție corectă sau bazată pe reguli, a declarat ministrul de externec într-o conferință de presă la Beijing, în marja unei reuniuni anuale a parlamentului.

„Percepția și opiniile Statelor Unite cu privire la China sunt grav distorsionate”, a declarat Qin. „Statele Unite consideră China ca fiind principalul lor rival și cea mai importantă provocare geopolitică. Acest lucru este ca și cum primul nasture de la cămașă ar fi pus greșit.”

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Relațiile dintre cele două superputeri sunt tensionate de ani de zile din cauza mai multor probleme, printre care Taiwanul, comerțul și războiul din Ucraina, dar s-au înrăutățit după controversa legată de un balon despre care SUA au spus că este un dispozitiv de spionaj chinezesc și care a fost doborât luna trecută.

Statele Unite spun că stabilesc linii de gardă pentru relațiile cu China și că nu caută un conflict, dar ceea ce înseamnă în practică este că China nu ar trebui să răspundă cu cuvinte sau acțiuni atunci când este calomniată sau atacată, a declarat Qin.

„Acest lucru este pur și simplu imposibil”, a spus el. „Dacă Statele Unite nu apasă pe frână și continuă să meargă cu viteză pe o cale greșită, niciun fel de balustrade nu poate preveni deraierea, care va deveni conflict și confruntare și cine va suporta consecințele catastrofale?”.