• Zilele trecute aveam 55.000 de elevi de 16, 17, 18 ani vaccinați
  • Peste 185.000 de de angajați din învățământ s-au imunizat împotriva COVID-19
  • 40% dintre dascăli refuză să se vaccineze, iar unii fac și campanii antivaccinare
  • Sorin Cîmpeanu, despre organizarea taberelor de vară: „Ministerul Educației susține programul de recuperare a orelor pe toată durata anului școlar”
  • Ministrul Educației, despre subiectele de la Evaluarea Națională: „Subiectele sunt mai bine ancorate în realitate”
  • Sorin Cîmpeanu: „Săptămâna viitoare vor putea merge la școală cu prezență fizică peste 2,8 milioane de elevi”

S-a încheiat prima săptămână cu ore desfășurate în clasă pentru toți elevii. Însă nu a fost una chiar liniștită. Subiectele la Limba și Literatura Română de la Evaluarea Națională la clasa IV-a au stârnit controverse printre profesori. Unii dintre ei susțin că nu au fost adecvate, iar elevul nu a avut ce să învețe din textul dat și cerințele aferente.

Ministrul Educației, despre subiectele de la Evaluarea Națională: „Subiectele sunt mai bine ancorate în realitate”

Întotdeauna mă bazez pe părerea celor care au o vasta experiență demonstrată în a lucra cu copiii de această vârstă. Drept urmare, am discutat și eu cu mai multe cadre didactice, cadre cu o vastă experiență, care mi au spus, sigur, subiectele sunt altfel. Necesită o altfel de abordare. Subiectele sunt mai bine ancorate în realitate. Subiectele nu presupun un răspuns corect unic. Subiectele sunt mai apropiate de modalitatea de construcție a subiectelor pentru testările PISA.

Subiectele au fost realizate de un colectiv de cadre didactice cu experiență sub coordonarea unor persoane demne de toată încrederea cu pregătire în științele educației. Îmi pare rău că se creează astfel de dispute, care au la mijloc elevii, pentru că vom avea păreri contrare de câte ori vom vrea să schimbam ceva. Ori dacă nu vom vrea să schimbăm ceva în sistemul de educație, nu se vor schimba rezultatele la Trestele PISA. Sunt colegi a căror activitate o respect, dar care din păcate nu reușesc să înțeleagă că lumea se schimbă. Când se schimbă lumea, trebuie schimbat și sistemul de educație. Trebuie să fie adaptat la realitate”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Sorin Cîmpeanu, despre organizarea taberelor de vară: „Ministerul Educației susține programul de recuperare a orelor pe toată durata anului școlar”

„Declarația exactă este următoarea: În situația în care vor exista inițiative din partea școlii, din partea profesorilor și elevilor cu acordul părinților, Ministerul Educației susține toate aceste inițiative. Pentru că într-adevăr după o perioadă foarte lungă în care, în egală măsură profesorii elevii și să nu îi uitam pe părinți, au fost puși la grea încercare, solicitările au fost în sensul în care luna august ar trebui să fie destinată unei vacanțe binemeritate. Pierderile din sistemul de educație din perspectiva educațională dar și din perspectiva tulburărilor sociale sunt foarte mari.

Recuperarea acestor pierderi este esențială. În acest caz Misterul Educației susține programul de ore de recuperare, programul de ore remediale pe țoață durata anului scolar 2021-2022. Ministerul Educației susține derularea în bune condiții a programului pentru acest an școlar în care ne aflăm, în care s-au înscris 250 de mii de elevi pentru derularea acestora, ore de recuperare, dar în afara acestor elemente sistemice de susținere, ministerul Educației susține organizarea de tabere de vară, în care să se poată organiza și ore de recuperare, cu condiția ca inițiativa să aparțină școlii profesorilor și elevilor”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Câți elevi au fost vaccinați anti-Covid

„Am solicitat celor care gestionează platforma națională de vaccinare, cei care sunt în măsură să interogheze această platformă și în cursul zilei de astăzi sau mâine cel târziu voi primi datele actualizate. În momentul de făță, într-adevăr aveam 90 de mii de tineri cu vârstă de 16-19 ani din care 55 de mii erau cu vârstă intre 15 și 18 ani, accent pe vârstă de 18 ani, elevii claselor a XII-a, 25 de mii vaccinați erau zilele trecute, ceea ce înseamnă că tinerii înțeleg importanța imunizării prin vaccinare, astfel încât să nu aibă riscul de a pierde un examen extrem de important în viață fiecăruia dintre ei, în viață fiecăruia, dintre noi din cauza unor manifestări ale acestei infectări cu virusul SARS-CoV-2”, a adăugat ministrul.

Ministerul Educației: 60% din personalul din învățământ, vaccinat cu cel puțin o doză

„Eu spun că 60% sunt vaccinați. În condițiile în care ținta națională pentru 1 iunie anunțată de premier este 30%. Deci personalul din învățământ a dat dovadă de responsabilitate vaccinandu-se într-o proporție dublă față de ținta de care ne apropiem la nivel național. 60% nu este puțin. 50% au schema de vaccinare încheiată.

Este un exemplu foarte bun dat de personalul din învățământ, din perspectiva responsabilității și a înțelegerii nevoii de responsabilitate sanitară în școli și universități. Acest proces de vaccinare va continua. Dacă ne raportam la cei 40% nevaccinați, unii au contraindicații medicale, alții din păcate au convingeri de neînțeles împotriva vaccinării, dar din fericire nu sunt mulți. Cei mai mulți dintre restul de 40% sunt colegi care din diverse motive nu au acordat suficientă atenție sau nu s-au concentrat pe înțelegerea completă și corectă a importanței și necesitații vaccinării. Rămân optimist cu privire la avansul numărului de persoane vaccinate angajate în sistemul educațional.”, a mai spus Cîmpeanu.

Ministrul Cîmpeanu, despre școala în format fizic

„Aș vrea să vă spun că săptămâna viitoare vor putea merge la școală cu prezență fizică peste 2,8 milioane de elevi. Doar 427 de localități au rata de infectare peste 1, 2.654 rata e sub 1, elevii vor putea merge la școală cu prezență fizică, ceea ce este un lucru extrem de important și îndemn la respectarea tuturor regulilor de protecție, distanțare, masca de protecție în interior, aerisire și respectarea normelor de igienă”, a precizat Sorin Cîmpeanu.