Ministrul de Externe a discutat cu omologul mexican despre românii blocați în Cancun. MAE a emis avertizare de călătorie

Gabriel Horț, român reținut pe aeroportul din Cancun: „Ne-au spus că ne verifică FBI și CIA. Am fost umiliți, îmbrânciți și amenințați” Sursa foto: Profimedia

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat, miercuri, cu omologul mexican, Marcelo Ebrard Casaubón, despre soluţionarea situaţiei cetăţenilor români afectaţi de refuzul autorităţilor mexicane de a permite intrarea acestora pe teritoriul Statelor Unite Mexicane.

Cei doi miniştri de Externe, Bogdan Aurescu Marcelo Ebrard Casaubón, au avut o discuţie telefonică, după ce, anterior, au fost şi multiple demersuri politico-diplomatice, inclusiv o scrisoare adresată pe această temă de către şeful diplomaţiei române omologului mexican, în aceeaşi zi.

În cadrul discuţiei telefonice, Aurescu a reiterat îngrijorarea autorităţilor române cu privire la modul arbitrar în care autorităţile mexicane au refuzat accesul cetăţenilor români, care se deplasau ca turişti, pe teritoriul Statelor Unite Mexicane şi a reluat apelul la asigurarea unei abordări transparente şi predictibile cu privire la regimul turiştilor străini în Mexic.

Bogdan Aurescu a punctat necesitatea ca astfel de decizii să fie fundamentate pe evaluări individuale, de la caz la caz, apel inclus şi în conţinutul scrisorii adresate omologului.

Ministrul de Externe român a evidenţiat că ţara noastră respectă dreptul suveran al Mexicului de a lua decizii de nepermitere a intrării pe propriul teritoriu a cetăţenilor străini, dar a subliniat importanţa ca acestea să fie analizate de la caz la caz, aplicarea unei decizii generalizate, de grup, nefiind permisă.

De asemenea, Aurescu a evidenţiat, o dată în plus, faptul că România consideră că deciziile de returnare nu au fost explicate şi comunicate fiecărui cetăţean român implicat sau autorităţilor române şi a reînnoit apelul ca autorităţile mexicane să clarifice motivele concrete şi situaţia în ansamblul său.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a evidenţiat, de asemenea, lipsa unor semnale prealabile, pe canale diplomatice, din partea autorităţilor mexicane, reamintind bunele relaţii tradiţionale dintre România şi Statele Unite Mexicane. Diplomatul român a adus la cunoştinţa omologului mexican situaţia cetăţenilor români cărora nu li s-a permis accesul în Mexic şi care încă aşteaptă repatrierea, inclusiv familii cu copii, fiind obligaţi să aştepte în condiţii improprii.

În mod special, s-a făcut apel pentru identificarea unor măsuri imediate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de aşteptare pentru cei 114 cetăţeni români care se află pe Aeroportul Internaţional din Cancun, precum şi a modului în care aceştia sunt trataţi de către autorităţile mexicane de pe aeroport şi a evidenţiat că numai prin eforturile susţinute ale Ambasadei României în Mexic şi ale consulului onorific al României la Cancun au putut fi asigurate alimente şi apă pentru aceste persoane.

Însărcinatul cu afaceri ad-interim al României în Mexic se află la Aeroportul Internaţional din Cancun pentru a acorda asistenţă la faţa locului cetăţenilor români aflaţi în aşteptarea curselor de retur, potrivit Ministerului Afacerilor Externe din România.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat, în cadrul discuţiei, ecourile puternic negative în spaţiul public românesc, inclusiv la nivel instituţional, al mass-media şi operatorilor economici din domeniul turismului şi a exprimat îngrijorarea referitoare la impactul acestei situaţii cu privire la relaţia dintre România şi Statele Unite Mexicane, care a cunoscut, în ultimii ani, un parcurs ascendent, precum şi asupra atractivităţii Mexicului ca destinaţie turistică.

La rândul său, ministrul relaţiilor externe al Statelor Unite Mexicane, Marcelo Ebrard Casaubón, a confirmat faptul că autorităţile mexicane centrale sunt sesizate cu privire la situaţia prezentată şi a dat asigurări că, la momentul discuţiei, MAE mexican depune eforturi în scopul clarificării situaţiei cetăţenilor români blocaţi pe Aeroportul Internaţional din Cancun.

De asemenea, omologul mexican a asigurat că va informa cu celeritate partea română cu privire la măsurile concrete avute în vedere de autorităţile mexicane şi a asigurat că va face demersuri imediate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de aşteptare pentru cetăţenii români pe aeroportul din Cancun.

Ministerul Afacerilor Externe face apel către cetăţenii români să ia în considerare amânarea sau evitarea călătoriilor în Mexic, până la clarificarea situaţiei românilor blocaţi acolo.