- Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat joi Republica Moldova că ameninţarea securităţii trupelor ruseşti din regiunea separatistă Transnistria riscă să declanşeze o confruntare militară cu Moscova.
- Rusia a staţionat trupe de menţinere a păcii în Transnistria de la începutul anilor 1990, când, în urma unui conflict armat, separatiştii pro-ruşi au smuls cea mai mare parte a regiunii de sub controlul Republicii Moldova, scrie Reuters.
- Rusia spune că armata sa se află acolo pentru a menţine pacea şi stabilitatea, dar Moldova doreşte ca Moscova să îşi retragă forţele.
Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avertizat joi Republica Moldova că ameninţarea securităţii trupelor ruseşti din regiunea separatistă Transnistria riscă să declanşeze o confruntare militară cu Moscova.
Rusia a staţionat trupe de menţinere a păcii în Transnistria de la începutul anilor 1990, când, în urma unui conflict armat, separatiştii pro-ruşi au smuls cea mai mare parte a regiunii de sub controlul Republicii Moldova, scrie Reuters.
Rusia spune că armata sa se află acolo pentru a menţine pacea şi stabilitatea, dar Moldova doreşte ca Moscova să îşi retragă forţele.
„Toată lumea ar trebui să înţeleagă că orice acţiune care ar ameninţa securitatea trupelor noastre (din Transnistria) ar fi considerată, în conformitate cu dreptul internaţional, ca un atac asupra Rusiei, aşa cum a fost cazul în Osetia de Sud, când forţele noastre de menţinere a păcii au fost atacate de (fostul preşedinte georgian) Saakaşvili”, a declarat Lavrov.
Acel incident, în 2008, a dus la un război de cinci zile în care forţele ruseşti au cucerit mai multe oraşe georgiene. La scurt timp după aceea, Moscova a recunoscut Osetia de Sud şi un alt teritoriu separatist georgian, Abhazia, ca fiind independente.
Transnistria, care se bazează foarte mult pe sprijinul Moscovei, a raportat o serie de atacuri sporadice în aprilie, ceea ce a sporit şi mai mult tensiunile care erau deja ridicate după intervenţia Rusiei în Ucraina, care se învecinează cu Moldova.
Autor: Iulian Moşneagu