Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, este în vizită oficială în SUA și s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Ridicarea vizelor, pe agenda discuțiilor

  • România are o rată de refuz a cererilor de viză de 10,14%.
  • Procentul de refuz trebuie să fie de 3% ca să scăpăm de vize.
  • Cetățenii a 40 de state sunt scutiți de vize la intrarea în SUA.
  • Românii, bulgarii și ciprioții sunt ultimii din UE care au vize.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Au vorbit despre parteneriatul strategic dar și despre ridicarea vizelor pentru Statele Unite. Aurescu vrea să ceară ajutor americanilor.

Un singur lucru ne împiedică să fim și noi pe lista celor 40 de țări care pot călători în Statele Unite fără viză. Avem o rată mare de refuzare a vizelor – 10,14%. Procentul trebuie să ajungă la trei la sută. Asta zice legea din SUA. Ministerul de Externe vrea să-i convingă pe români să nu mai aplice, dacă nu au șanse. Dar nu știe care sunt motivele pentru care sunt refuzate vizele și de aceea campania de informare bate pasul pe loc.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, în timpul unei vizite în SUA, că împreună cu omologul american caută soluții pentru a face progrese în ceea ce privește Programul Visa Waiver.

Programul le asigură cetățenilor străini dreptul de a călători fără vize în SUA.

„Mă voi referi la un obiectiv de mare importanță pentru cetățenii români, și anume accederea României în Programul Visa Waiver. Sper că vom putea identifica modalități concrete pentru a înregistra progrese în acest dosar foarte important”, a declarat Bogdan Aurescu la Washington.

Părțile vor mai discuta despre Noul Concept Strategic al NATO, despre creșterea prezenței americane în România și despre aspecte economice.

„În al doilea rând, vom discuta despre cooperarea în domeniul economiei și energiei, voi menționa necesitatea mai multor investiții americane și a creșterii implicării SUA în proiecte regionale strategice de interconectare, precum Rail2Sea și Via Carpathia. Ați menționat cooperarea în domeniul nuclear și cred că aceasta crește, devine un nou pilon al Parteneriatului nostru Strategic, și nu mă refer doar la proiectul de la Centrala de la Cernavodă, ci și la programul privind Reactoarele Modulare Mici”, a mai spus Bogdan Aurescu.

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, are luni, la Washington D.C., consultări politice bilaterale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în cadrul vizitei pe care demnitarul român de externe o efectuează în Statele Unite ale Americii.

Vizita se desfășoară luni și marți la invitația omologului american și marchează deschiderea oficială a celei de-a șaptea reuniuni a Dialogului Strategic România – SUA.

În ultimii ani, Parlamentul European a insistat ca România, Bulgaria și Cipru să fie incluse în programul Visa Waiver și a cerut chiar introducerea vizelor pentru americani dacă nu există reciprocitate.