• Ministrul de externe al Belarusului, Vladimir Makei, a murit la vârsta de 64 de ani, fără a fi oferită o explicație oficială pentru decesul politicianului.
  • Agenția de știri de stat belarusă Belta a raportat sâmbătă: Ministrul de externe Vladimir Makei a decedat subit”.
  • Makei a ocupat postul în funcție din 2012 și urma să se întâlnească luni cu omologul rus Serghei Lavrov.

Ministrul de externe al Belarusului, Vladimir Makei, a murit la vârsta de 64 de ani, fără a fi oferită o explicație oficială pentru decesul politicianului. Agenția de știri de stat belarusă Belta a raportat sâmbătă: Ministrul de externe Vladimir Makei a decedat subit”.

Makei a ocupat postul în funcție din 2012 și urma să se întâlnească luni cu omologul rus Serghei Lavrov. Cu doar patru zile înainte de moartea sa, ministrul de externe participase la o conferință a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) – o uniune militară a mai multor state post-sovietice – la Erevan, în Armenia. Moartea extrem de bruscă a politicianului este în prezent învăluită în mister, în condițiile în care tensiunile dintre Belarus și NATO au crescut cu privire la implicarea Belarusului în războiul din Ucraina. Se pare că Rusia ar exercita presiuni asupra Belarusului pentru a se alătura trupelor rusești de pe frontul de război.

Această știre vine la doar o zi după ce un institut american de cercetare, Institutul Robert Lansing, a afirmat că Putin ar fi pe punctul de a-l asasina pe președintele belarus în încercarea de a intimida Belarusul să se alăture războiului din Ucraina și să lupte alături de trupele rusești. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat: Suntem șocați de informațiile privind moartea șefului Ministerului de Externe al Republicii Belarus, Vladimir Makei. Condoleanțele oficiale vor fi publicate în curând”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Makei a fost cândva un mare critic al Rusiei. Înainte de protestele antiguvernamentale în masă din Belarus din 2020, Makei a vorbit despre dorința sa de a îmbunătăți relația Belarusului cu Europa de Vest, precum și de a critica Rusia. Cu toate acestea, el și-a schimbat rapid tonul după începerea protestelor. În timp ce Belarus a permis desfășurarea de trupe și artilerie rusească în țară, acestea nu sunt implicate în războiul cu Ucraina. Luând cuvântul în cadrul CSTO, președintele belarus Alexander Lukașenkox a declarat: Nu ne implicăm, nu ucidem pe nimeni, nu trimitem personal acolo, pentru că nu este nevoie”.