Ministrul Energiei anunţă că preţul la gaze se poate scumpi cu „15-16%”

Virgil Popescu Sursa foto: Mediafax
  • Un preț rezonabil la energia electrică ar fi 65 – 70 de bani/kw, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu
  • În cazul gazelor, Popescu spune că după 1 iulie prețurile ar putea ajunge la nivelul celor din 2019
  • „ANRE, Consiliul Concurenței, ANPC ar trebui să se uite la aceste scumpiri”, a spus Popescu

Un preț rezonabil la energia electrică, de la 1 iulie, ar fi 65 – 70 de bani/kw, a declarat miercuri, la Digi24, ministrul Energiei Virgil Popescu. Ministrul a adăugat că la gaze prețurile vor ajunge la nivelurile din 2019, caracterizând unele oferte ale furnizorilor drept speculă.

Popescu spune că pe piața de energie electrică s-a înregistrat o creștere de preț pentru producători, în urma majorării costurilor certificatelor de CO2. Pe de altă parte, există furnizori care au încheiat contracte cu cetățenii, dar care nu au achiziționat energia necesară de la producători, fiind nevoiți să apeleze la PZU, piața pentru ziua următoare, unde energia este mai scumpă. „Ne vom uita la acești furnizori, care ar putea fi foarte amendați”, a spus ministrul.

Virgil Popescu a spus că a solicitat o investigație a Consiliului Concurenței pe piața energiei electrice.

În cazul gazelor, Popescu spune că liberalizarea pieței a plecat de la un nivel foarte jos, iar după 1 iulie prețurile ar putea ajunge la nivelul celor din 2019, cînd a fost prost reglementată de OUG 114. „Am auzit de creșteri de preț de 15 – 16%”, a declarat Popescu, care a caracterizat unele oferte ale furnizorilor din comparatorul pus la dispoziție de ANRE, care ajung să fie și cu 150% mai mari decît actualele prețuri, drept speculă.

„ANRE, Consiliul Concurenței, ANPC ar trebui să se uite la aceste scumpiri”, a spus Popescu.

Ministrul a adăugat că pe piața internațională a gazelor există creșteri de preț, dar că se așteaptă la scăderi ale tarifelor în cazul reducerii cotațiilor la burse.