• România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale şi de coeziune finanţate din exerciţiul financiar 2021-2027, iar gradul de absorbţie general o situează la nivelul mediei Uniunii Europene.
  • România are 6,11%, iar media UE este de 6,19%, spune Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
  • Câciu spune că pe programele gestionate la nivel central absorbţia pe fondurile structurale şi de coeziune se situează la un nivel superior, respectiv 7,3%.

România a încasat 1,9 miliarde euro din fondurile structurale şi de coeziune finanţate din exerciţiul financiar 2021-2027, iar gradul de absorbţie general o situează la nivelul mediei Uniunii Europene.

România are 6,11%, iar media UE este de 6,19%, spune Adrian Câciu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, citat de Mediafax.

Câciu spune că pe programele gestionate la nivel central (de către Ministerul Investiţiilor si Proiectelor Europene şi Ministerul Transporturilor) absorbţia pe fondurile structurale şi de coeziune se situează la un nivel superior, respectiv 7,3%.

Recomandări

MACRON ALEGE PREMIERUL
UCRAINA NU-I GATA
PUTIN L-A SALVAT PE ASSAD
EȘTI DEPENDENT DE TELEFON?
FĂRĂ TELEFOANE LA ORE
CE FACI ÎN WEEKEND?

„Numai în ultimele zile s-au încasat peste 650 milioane de euro din fondurile structurale şi de coeziune aferente exerciţiului financiar 2021-2027, iar rambursările de la CE vor continua în ritmul pe care l-am prognozat, având în vedere că România are contracte încheiate în valoare de peste 31 miliarde euro. Avem încă de recuperat pe Programele Regionale, descentralizate către Agenţiile de Dezvoltare Regională care au calitatea de Autorităţi de Management pentru aceste programe, agenţii aflate în subordinea Consiliilor de Dezvoltare Regională coordonate de Consiliile Judeţene, unde rata de absorbţie este 3,2%”, spune ministrul Fondurilor Europene.

Câciu afirmă că este convins că modelul pe care actuala coaliţie l-a imprimat în materie de gestionare şi implementare a fondurilor europene, inclusiv descentralizarea acestora, va fi continuat de viitoarea coaliţie de guvernare, iar ritmul absorbţiei fondurilor europene va fi unul susţinut, „astfel încât să fie repetat succesul din absorbţia banilor europeni din exerciţiul 2014-2020”.

Citește și