Ministrul italian de externe acuză propriul partid că subminează eforturile guvernului de susținere a Ucrainei

Luigi Di Maio

Luigi Di Maio

Ministrul italian de externe Luigi Di Maio și-a acuzat propriul partid de subminarea eforturilor guvernului de a sprijini Ucraina în contextul invaziei continue a Rusiei.

Într-o declarație, Di Maio a declarat că guvernul trebuie să apere valorile democrației și libertății, adăugând că, în timp ce toată lumea își dorește pace, președintele rus Vladimir Putin urmărește războiul, relatează Sky News.

El a continuat spunând că membrii din partidul său, Mișcarea 5 Stele, îl atacă cu „ură” și cauzează probleme guvernului și poziției acestuia în relația cu partenerii din UE.

„(Aceasta este) o atitudine imatură care tinde să creeze tensiuni și instabilitate în cadrul guvernului”, a spus el.

Comentariile vin în contextul în care premierul Italiei, Mario Draghi, se confruntă marți cu un vot important în parlament cu privire la Ucraina, unii membri ai Partidului 5 Stele încercând să limiteze Italia să trimită mai multe arme la Kiev.

În plus, afirmațiile sale ar putea semnala o schismă iminentă în grupul pe care l-a condus cândva, oficialii partidului urmând să se întâlnească mai târziu duminică, pentru a analiza poziţia lui Di Maio, în urma altor atacuri recente.

Dacă Di Maio părăseşte partidul, mai mulţi susţinători l-ar putea urma şi ar putea crea un partid separatist în interiorul parlamentului, aducând noi turbulenţe în administraţia Draghi.

Mişcarea 5 Stele este cea mai mare forţă politică din parlament, după ce a obţinut 33% din voturi la alegerile naţionale din 2018. Însă, de atunci, imaginea partidului a avut de suferit, deoarece şi-a pierdut identitatea odată ajuns la guvernare.

Autor: Iulian Moșneagu

Exit mobile version