• Tanczos Barna: ,,Garda de Mediu București a avut 10 inspectori la o capitală la peste 2 milioane de cetățeni. Este incredibil, dar aceasta era situația”
  • Tanczos Barna: ,,Peste 40% din mașinile electrice din România sunt cumpărate prin programul Rabla Electric”
  • Tanczos Barna, ministrul Mediului, a fost invitatul lui Vlad Craioveanu, la „Ochii pe mine”

Ministrul Mediului a vorbit despre mașinile electrice, devenite idealul românilor, dar și despre planurile pe care le are ministerul pe care îl păstorește în ceea ce privește reducerea poluării. Care este mașina viitorului? Îi așteaptă pe români o nouă taxă auto în 2021? Care sunt programele cu miză pe mediu cu care vom reuși să atragem fondurile europene?

Subiectul poluării în marile orașe a fost și este intens discutat, stârnind controverse și chiar dispute. De fiecare dată, s-au căutat, în dulcele stil românesc, țapi ispășitori. Rezolvări mai puține, spre deloc. Iată ce spune Tanczos Barna, ministrul Mediului, despre poluarea din București.

„Bucureștiul este într-o situație extrem de delicată. Este o capitală care, în ultimii ani, nu prea a reușit să facă nimic pentru reducerea poluării. Este o capitală, printre puținele din Europa, care nu are proiecte în desfășurare, proiecte în curs pentru reducerea poluării.”

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Tanczos Barna:,,Peste 40% din mașinile electrice din România sunt cumpărate prin programul Rabla Electric”

Mașinile electrice devin ce în ce mai mult preferatele românilor. Am putea spune, ușor paradoxal, în condițiile în care prețul lor este unul ridicat, comparativ cu veniturile.

Ministrul Mediului are însă vești bune pentru cei care se gândesc să-și achiziționeze o astfel de mașină.

„Vom continua programul care este unul de un succes remarcabil. Vom continua să acordăm acele vouchere pentru cei care vor să cumpere mașini electrice sau mașini hybrid. Este o creștere exponențială a numărului de mașini care sunt finanțate prin acest program.

Voucherul este de 10.000 de euro și încurajarea populației are și rezultate concrete. Peste 40% din mașinile electrice din România sunt cumpărate prin programul Rabla Electric și vedem că lucrurile se schimbă. Interesul este din ce în ce mai mare”, conchide ministrul.

Tanczos Barna: ,,Începând din 1 februarie vom începe controalele tematice”

Tanczos Barna îți vorbește și despre hibele pe care le-a identificat încă de la preluarea mandatului de ministru al Mediului. Îți dezvăluie ce planuri are și ce măsuri este hotărât să ia în perioada următoare.

Vă spun o singură cifră. Garda de Mediu București a avut 10 inspecturi la o capitală la peste 2 milioane de cetățeni. Este incredibil, dar aceasta era situația acum trei sau patru săptămâni când am ajuns la minister. Împreună cu colegii, începând din 1 februarie vom începe controalele tematice. Am stabilit o colaborare cu Primăriile de sector pentru a face echipe de control mixe. (…) Încă o dată, nici orașul, nici capitala, nici sectoarele, ministerul nu erau pregătiți pe data de 31 decembrie 2020 pentru a face față acestui fenomen.”

Tanczos Barna, despre o nouă taxă în 2021: „Este nevoie de o dezbatere publică pe principiul poluatorul plătește”

Știu că ești curios să afli dacă vei scoate bani din buzunar pentru încă o taxă în 2021. Ministrul Tanczos Barna te lămurește și te liniștește, cel puțin, deocamdată, pe acest subiect.

„În 2021, cu siguranță nu va apărea nicio taxă. Am spus și repet că este nevoie de o dezbatere publică pe principiul poluatorul plătește. Astăzi, România este în infringement pe calitatea aerului în mai multe centre, aglomerații urbane și majoritatea țărilor europene, 24 din cele 27, au diverse taxe de poluare a aerului.

Diverse forme prin care, pe principiul, poluatorul plătește aplică niște taxe. România va trebui să decidă dacă aplică această formă sau alta dintre aceste taxe au rămâne în grupul celor 3, adică a celor care nu intervin cu această metodă în descurajarea poluării.”