• Ministrul spune că există numeroase cereri pentru urși problemă, iar pentru zona respectivă a fost aprobată o singură cerere
  • Anterior, Garda de Mediu a anunțat că verifică dacă s-a respectat Ordinul ministrului Mediului, de care s-a folosit prințul Emanuel von und zu Liechtenstein
  • Tanczos Barna a declarat că este extrem de complicat să se stabilească exact ursul

Ministerul Mediului a demarat un control în cazul ursului împușcat în Covasna, a declarat la Digi24 ministrul de resort Tanczos Barna.

Ministrul spune că există numeroase cereri pentru urși problemă, iar pentru zona respectivă a fost aprobată o singură cerere, fără a oferi detalii suplimentare. Barna a precizat că identificarea unui urs este făcută de asociația de vânători locală, caracterizând procesul drept „complicat”.

Anterior, Garda de Mediu a anunțat că verifică dacă s-a respectat Ordinul ministrului Mediului, de care s-a folosit prințul Emanuel von und zu Liechtenstein când a fundamentat împușcarea ursului brun Arthur într-o arie naturală protejată din județul Covasna.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Vânătoarea de urs e ilegală fără derogare, însă a derogarea a fost emisă pentru un urs care făcea probleme. În prezent Garda de Mediu verifică daca s-a respectat Ordinul ministrului”, au precizat pentru MEDIAFAX reprezentanți ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Organizațiile Agent Green și VGT din Austria condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, prințul Emanuel von und zu Liechtenstein. Ecologiștii susțin că este vorba despre braconaj și că animalul împușcat este probabil cel mai mare din UE.

„Am avut mai multe cereri de intervenție de extragere de la acea asociație. Din trei solicitări, una a fost aprobată. Am demarat un control, nu știm încă, nu avem rezultatul controlului. Un lucru este cert, acolo sunt mai mulți urși problemă. Documentațiile nu au fost complete, motiv pentru care doar o solicitare din trei a fost aprobată. Din materialele apărute, am văzut că anumite exemplare creează încă probleme. (…) Este extrem de complicat să stabilești dacă într-un fond de vânătoare doar un urs, și doar acela, s-a văzut că a intrat și a intrat și a doua oară și este cel care a fost extras. Identificarea și extragerea se face de asociația de vânătoare și este responsabilitatea lor să extragă exemplarele problemă. Acolo unde sunt mai multe cereri, mai multe exemplare. Pot începe discuțiile dacă este acela care este aprobat sau dacă este acela pentru care s-a depus prima, a doua, sau a cincea solicitare”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru Digi24.

Reprezentanții Agent Green susțin că ursul uriaș Arthur a fost împușcat de prinț la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată. Ei spun că prințul și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Dar în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților, mai spun ecologiștii care monitorizau ursul.

Ecologiștii au acuzații grave și cer ajutorul Poliției și al Guvernului.