• 36 de muncitori din Sri Lanka au fost concediați de angajatorul din Botoșani, după ce un membru al grupului a fost infectat cu Covid-19
  • Autoritățile locale i-au trimis la București cu autocarele, însă nicio cursă aeriană nu zboară spre Sri Lanka, așa că muncitorii s-au trezit abandonați pe aeroport
  • Ministrul Muncii a intervenit în acea noapte, iar acum spune că angajatorul trebuie să răspundă pentru faptele sale. Mai mult Violeta Alexandru le caută job pe Facebook srilankezilor

Violeta Alexandru a intervenit în cazul celor 36 de muncitori srilankezi, veniți la Botoșani, unde au fost angajați de o fabrică de confecții.
Aceștia au fost plasați în carantină, după ce un membru al grupului a fost testat pozitiv la Covid-19, iar la expirarea perioadei de carantină au fost concediați și trimiși la București pentru a fi repatriați.

Autoritățile locale nu au știut că toate aeroporturile din Sri Lanka sunt închise, așa ca muncitorilor nu le-a fost permis accesul pe Otopeni, pentru că nu avea bilet de călătorie. Ministrul Muncii s-a deplasat la fața locului și le-a oferit cazare muncitorilor, până la remedierea situației.

Acum, Violeta Alexandru spune că angajatorul va trebui să răspundă pentru faptele sale.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Angajatorul trebuie să răspundă vizavi de faptul că i-a chemat la muncă (n.r.: e muncitorii din Sri Lanka). Trebuie ca dânşii să ne ofere explicaţiile legate de refuzul de a-i răspunde angajatorului la solicitarea de a veni la muncă şi, într-un final, de faptul că au fost întrerupte aceste contracte prin decizia angajatorului, cu atât mai mult cu cât sunt nişte oameni care nu stăpânesc legislaţia ţării respective, nu ştiu exact ce conţine legislaţia noastră, cu atât mai mult trebuia discutat cu dânşii şi nu procedat în mod brutal. Prefectul (n.r.: de Botoşani) avea nişte informaţii care nu s-au confirmat de la aeroport.

Azi-noapte am fost în aeroport şi nu era nicio cursă care să plece spre Sri Lanka pentru a se justifica trimiterea lor la Bucureşti. Domnul prefect spune că avea câteva date care i-au indicat că ar fi putut avea. Nu sunt eu cea în măsură, am destule unde trebuie să răspund cu privire la conducători de instituţii care nu îşi fac treaba”, a declarat Violeta Alexandru, la Europa FM.

Mai mult, ministrul Muncii s-a oferit să-i ajute în continuare pe cei 36 de srilankezi rămași fără loc de muncă. Violeta Alexandru a postat un anunț pe Facebook, prin care cere oferte de job pentru ei.

„Verificarea situației celor 36 de muncitori din Sri Lanka care au lucrat la o firmă din Botoșani este în plină desfășurare. Până atunci trebuie să găsesc o rezolvare pentru ei. Am fost astăzi câteva ore în locul în care au fost cazați și i-am ascultat ca să aflu ce doresc să se întâmple mai departe.

Despre perioada la firmă, spun că au fost îngrijorați să nu fie infectați în condițiile în care fuseseră confirmate cazuri de Covid în firmă (persoanele fiind, însă, tratate și ulterior cazate separat). Angajatorul spune că nu aveau niciun simptom și că a constatat că nu s-au mai prezentat la muncă. Știu, sunt multe de rezolvat și mai știu că această perioadă a pandemiei a condus la panică în rândul tuturor, angajați și angajatori. (…)

Până clarificăm și rezolvăm unul câte unul celelalte lucruri, am nevoie ASTĂZI să le prezint acestor oameni cât mai multe oferte de muncă din care să poată alege. Opțiunea lor este să rămână la muncă în România, mi-au spus că au încredere că o problemă într-un loc nu înseamnă că ar fi probleme peste tot. Și așa și este.

Știu că în pandemie este de două ori mai greu să facem asta. Dacă îmi puteți completa informațiile despre angajatori care au nevoie urgentă de forță de muncă disponibilă, aici sunt – pe recepție. Cu cât au mai multe oferte, cu atât mai bine pentru alegerea dânșilor”, a scris ministrul Violeta Alexandru, pe Facebook.