- Ministrul estonian a precizat că busola strategică a UE și conceptul strategic al NATO au fost adaptate și modificate conform noii realități europene.
- Liimets consideră importantă includerea atacurilor hibride în documentul busolei strategice a UE.
- Bogdan Aurescu crede că este esențială sublinierea importanței NATO în busola strategică a Uniunii Europene.
Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a participat, alături de omologul estonian, Eva-Maria Liimets, la conferinţa New Strategy Center, „Facing the Russian aggresion in Ukraine. How can we build a more resilient NATO Eastern flank, from the Baltic to the Black Sea”, unde au discutat despre busola strategică a UE, conceptul strategic al NATO şi adaptarea acestora la noua realitate a securităţii europene.
Advertisment
Întrebată de Dr. Antonia Colibăşanu, ce face UE, din perspectiva Estoniei, pentru a uni forţele europene în confruntarea ameninţării venite din partea Rusiei, ministrul Eva-Maria Liimets a declarat: „Anul acesta este special, pentru că, în ambele organizaţii care sunt importante pentru noi, NATO şi UE, pregătim noi concepte strategice, noi documente strategice şi, în acelaşi timp, vedem că mediul de securitate s-a schimbat dramatic. Deci, pe ultima sută de metri, a trebuit să adaptăm aceste documente. Desigur, conceptul strategic al NATO nu este adoptat încă, aşa că avem mai mult timp să luăm în calcul aceste provocări. Când vorbim despre acest concept strategic, din punctul nostru de vedere, este foarte important că am căzut de acord asupra ameninţării din partea Rusiei şi aceasta a fost una ultimele modificări ale documentului. Au fost şi alte schimbări în document care, pentru noi sunt foarte importante, pentru că am văzut, de exemplu, că sunt schimbări în mediul de securitate al Europei. Pentru noi, acest document este foarte important pentru că, de asemenea, confirmă parteneriatul strategic între NATO şi UE şi spune direct că securitatea ţărilor europene se bazează pe cooperarea transatlantică, Articolul 5 al NATO aflându-se în centrul acesteia”.
„Un alt aspect pe care îl vedem important este atribuirea atacurilor hibride, inclusiv a atacurilor cibernetice. Arată că ţările europene încearcă să afle cine este responsabil de atacurile hibride şi ajută la oferirea unor mijloace privind confruntarea acestor atacuri. Permiteţi-mi să vă aduc aminte de atacurile hibride ale Belarusului, când Belarus a început să ameninţe ţările europene cu valuri de migranţi. Din punctul nostru de vedere, a fost important să începem să spunem clar că a fost vorba despre atacuri hibride, nu despre valuri de migranţi”, a continuat Liimets.
Recomandări
De asemenea, rugat să ofere mai multe detalii despre busola strategică a UE şi despre noile grupuri de luptă ale NATO pe flancul de est, ministrul Aurescu a precizat: „Busola strategică este un document foarte important pentru UE când vine vorba despre dimensiunea de securitate. Deschide un nou capitol. (…) Este foarte important că această busolă strategică subliniază rolul NATO. NATO este ancora securităţii europene şi este foarte important ca documentul care lansează busola strategică să accentueze importanţa Articolului 5 al Tratatului Washington, fiind principalul cadru al apărării colective”, a subliniat Aurescu.
„În ceea ce priveşte NATO, am menţionat deja deciziile summitului NATO de pe 24 martie. Au fost decizii importante, precum crearea acestor patru grupuri de luptă în partea sudică a flancului de est. Acum avem 8 grupuri, patru în nord şi patru în sudul flancului estic. Pentru noi, cel mai important este, desigur, grupul de luptă din România, pe care l-am cerut încă de anul trecut, imediat după ce am observat intensificarea comportamentului agresiv al Rusiei. Pentru că trebuie să vă reamintesc că întreg acest conflict din Ucraina pe care îl vedem acum este bine pregătit – de fapt, „bine pregătit” este un lucru discutabil, pentru că planurile de război ale preşedintelui Putin nu au decurs aşa cum se aştepta. Aduceţi-vă aminte că, anul trecut, în aprilie, au desfăşurat (n.r. ruşii) un exerciţiu militar în regiunea Mării Negre şi în regiunile în care, apoi, trupele ruseşti au început să fie masate. De fapt, după aceste exerciţii, 80% din acele trupe nu au fost retrase şi agresiunea curentă împotriva Ucrainei a fost construită pe ceea ce au lăsat în urmă după exerciţiu”, a declarat ministrul român.
„Deci, vedem această intensificare a comportamentului agresiv al Rusiei. Am început demult demersurile pentru crearea acestor grupuri de luptă, preşedintele Iohannis conducând diplomatic toate aceste eforturi, vorbind cu mulţi lideri NATO şi şefi de state şi guverne şi unul dintre momentele decisive în acest sens a fost conversaţia avută cu preşedintele Macron, anul trecut, în decembrie”, a continuat Aurescu.
New Strategy Center a organizat luni, 4 aprilie, conferinţa „Facing the Russian Aggression in Ukraine. How Can We Build a More Resilient NATO Eastern Flank, from the Baltic to the Black Sea?”, la care au participat E.S. Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe al României şi E.S. Eva-Maria Liimets, Ministrul Afacerilor Externe al Estoniei. Dezbaterea a fost moderată moderată de Dr. Antonia Colibăşanu, Expert Senior Asociat al New Strategy Center.
Discuţia a vizat atât invazia Rusiei în Ucraina şi impactul acesteia asupra securităţii regiunii Mării Negre şi a statelor baltice, eforturile depuse de ambele ţări pentru a sprijini Kievul în confruntarea cu armata rusă, cât şi procesul de consolidarea a Flancului Estic al NATO.
Partenerii noștri