• Preocuparea noastră a fost legată de propunerile de ridicare etapizată a restricţiilor, au fost făcute în corelaţie cu numărul de persoane internate în spital şi mai ales cu numărul de persoane internate în secţiile de terapie intensivă.
  • Atât timp cât această infecţie nu va afecta sau va avea un impact mic asupra capacităţii de acordare a asistenţei medicale, nu vor fi niciun fel de probleme.
  • Vom monitoriza acest lucru şi probabil că dacă va exista un trend rapid ascendent care să ducă, de exemplu, la aglomerarea secţiilor de terapie intensivă, împreună cu cei care au această expertiză de la nivelul instituţiilor de sănătate publică şi, bineînţeles, cu ceilalţi reprezentanţi ai Guvernului”.

Autorităţile vor putea lua în dezbatere reintroducerea restricţiilor cauzate de COVID-19 în momentul în care jumătate din paturile de la ATI alocate în acest sens vor fi ocupate, spune Alexandru Rafila: „Nu aş vrea să plecăm cu concluzia de aici că deja s-a stabilit un mecanism”, a spus Alexandru Rafila.

Preocuparea noastră a fost legată de propunerile de ridicare etapizată a restricţiilor, au fost făcute în corelaţie cu numărul de persoane internate în spital şi mai ales cu numărul de persoane internate în secţiile de terapie intensivă. Atât timp cât această infecţie nu va afecta sau va avea un impact mic asupra capacităţii de acordare a asistenţei medicale, nu vor fi niciun fel de probleme. Vom monitoriza acest lucru şi probabil că dacă va exista un trend rapid ascendent care să ducă, de exemplu, la aglomerarea secţiilor de terapie intensivă, împreună cu cei care au această expertiză de la nivelul instituţiilor de sănătate publică şi, bineînţeles, cu ceilalţi reprezentanţi ai Guvernului, vom veni ca să putem să discutăm o astfel de problemă, dar nu aş vrea să plecăm cu concluzia de aici că deja s-a stabilit un mecanism prin care restricţiile vor fi reintroduse”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

El afirmă că „situaţia de acum este preocupantă, în sensul că s-a schimbat trendul dintr-un trend descendent într-unul crescător”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Monitorizăm situaţia. (…) La ATI aproape 1900 de paturi au fost alocate pentru pacienţii infectaţi Covid şi vă spuneam că propunerea sau ştiţi bine că propunerea iniţială a fost de ridicare a restricţiilor atunci când se scădea sub 50 %. Au fost ridicate până la urmă când s-a ajuns la o astfel de cifră. Acum avem mult mai puţin – în jur de 25 % dintre paturi sunt ocupate. Este o discuţie (despre reintroducerea restricţiilor – n.r.) pe care cu siguranţă o vom avea dacă ajungem la jumătate din gradul de ocupare a secţiilor de terapie intensivă, posibilitatea discutării unor restricţii în momentul în care jumătate din capacitate devine ocupată prin creştere”, conchide ministrul Sănătăţii.