• Perspectiva României în privința pandemiei nu se schimbă, după anunțul INSP despre tulpina indiană
  • Având în vedere incidența mare de cazuri ne putem aștepta ca tulpina indiană să ajungă și în alte țări din Europa, implicit în România
  • INSP precizează că nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a variantei Delta

Perspectiva României în privința pandemiei nu se schimbă, după anunțul INSP despre tulpina indiană. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, joi seara, că numărul cazurilor se menține redus.

Întrebată, la TVR, dacă anunțul INSP referitor la tulpina indiană schimbă perspectiva pandemiei în România, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a spus că nu se schimbă nimic față de cum eram în urmă cu o săptămână sau două.

„Nu o schimbă față de cum era în urmă cu o săptămână sau două săptămâni. Tulpina indiană apăruse în urmă cu două luni la noi în țară. E bine că numărul se menține redus și că, cel puțin din datele raportate de INSP încă nu există transmitere comunitară, sau, cel puțin, transmitere comunitară semnificativă pentru tulpina indiană”, a spus Mihăilă.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Potrivit ministrului, având în vedere incidența mare cu tulpina indiană în Marea Brinanie, ne putem aștepta ca aceasta să ajungă și în alte țări din Europa, implicit în România.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis, joi, că până pe 6 iunie au fost raportate la INSP 2.087 secvențieri.

Au fost confirmate 1.490 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 1.437 sunt varianta britanică, 10 – sud-africană, 17 braziliană și 26 cea indiană.

În ce privește cazurile confirmate cu varianta Delta (cea indiană), 3 cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, județul Brașov, și sunt cetățeni indieni. Un caz provine dintr-un focar familial din București, 1 caz, cetățean român, bărbat în vârstă de 58 de ani, provine dintr-un focar din Dolj, 13 cazuri provin din focarul din orașul Popești-Leordeni: 11 sunt cetățeni indieni, unul este cetățean român, iar altul este cetățean român. Două cazuri sunt cetățeni indieni și provin dintr-un focar cu 17 cazuri COVID-19 din Dobroești, județul Ilfov. Un caz provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri COVID-19 din București, 1 caz din Dâmbovița, 2 cazuri din Dolj provin dintr-un focar familial, iar 2 cazuri din județul Argeș și, respectiv Arad, din care ultimul este cetățean indian, dar care locuiește în România de 2 ani.

INSP precizează că nu se poate vorbi despre transmitere comunitară, în România, a variantei Delta.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a schimbat sistemul de denumire pentru variantele COVID-19. OMS folosește literele greceşti pentru a se referi la variantele detectate pentru prima dată în ţări precum Marea Britanie, Africa de Sud şi India. Varianta britanică este etichetată ca Alpha, ca Beta cea sud-africană şi cea indiană ca Delta.