Ministrul Sănătății din Argentina a demisionat după ce și-a chemat prietenii să se vaccineze peste rând

Ginés González García Sursa foto: Profimedia
  • Ministrul Sănătății din Argentina a demisionat după ce au ieșit la iveală informații că ajuta diferite persoane să sară rândul la vaccinare
  • Scandalaul a izbucnit după ce un jurnalist a spus că a reușit să se vaccineze după ce a vorbit cu ministrul Sănătății
  • Cazul nu este unul izolat în Argentina

Președintele Alberto Fernández i-a cerut ministrului Sănătății din Argentina să demisioneze după ce un cunoscut jurnalist local a spus că i s-a administrat preferențial vaccinul împotriva coronavirusului după ce a vorbit cu ministrul, relatează The Washington Post.

Președintele „i-a dat ordin șefului de cabinet să solicite demisia ministrului Sănătății”, Ginés González García, care se ocupă de campania de vaccianre, a declarat un oficial, care a vorbit cu The Associated Press sub protecția anonimatului. El nu a spus cine îl va înlocui pe González García ca ministru al Sănătății.

Gonzalez Garcia nu a vorbit public despre cererea de demisie, dar oficialul a spus că nu mai face parte din guvern.

Scandalul a izbucnit când jurnalistul Horacio Verbitsky, a spus că l-a sunat pe ministru să solicite vaccinarea și González García l-a convocat la Ministerul Sănătății unde a fost vaccinat cu Sputnik V joi.

„Am decis să mă vaccinez. Am început să caut unde să o fac. L-am sunat pe vechiul meu prieten Ginés González García, pe care l-am cunoscut cu mult înainte de a fi ministru”, a declarat Verbitsky unui post de radio local.

Cazul nu este izolat în Argentina, unde în ultimele zile au apărut informații despre primari, legiuitori, activiști și oameni apropiați puterii politice care primesc vaccinul, în ciuda faptului că nu se află în categoriile prioritare.

Guvernul lui Fernández a fost aspru criticat pentru campania lentă de vaccinare din Argentina. Până în prezent, țara sud-americană a primit aproximativ 1,5 milioane de doze, în special Sputnik V, dar și AstraZeneca, insuficiente pentru a imuniza o populație de 40 de milioane.

În Argentina au fost înregistrate 2 milioane de cazuri de COVID-19 și peste 50.000 de decese provocate de virus.